Saksan kiistellyin ikimetsä turvassa hiilikaivokselta ainakin vuoden

Luonnonsuojelijat ovat yrittäneet turvata Hambachin metsää jo kuuden vuoden ajan asumalla puihin rakennetuissa majoissa.

Ulkomaat
Luontoaktivisti kiipeää puumajaansa Hambachin metsässä.
Luontoaktivisti kiipeää puumajaansa Hambachin metsässä.Jonas Nolden / EPA

Saksassa Nordrhein-Westphalenin osavaltion hallinto-oikeus on antanut välituomion Hambachin ikimetsää koskevassa kiistassa.

Päätöksen mukaan oikeus tarvitsee lisäaikaa, jotta se voi ottaa kantaa ympäristöjärjestöjen tekemään valitukseen, jolla yritetään estää metsän jäljellä olevan osan hakkuu hiilikaivoksen laajennuksen tieltä. Lisäaika merkinnee, että metsä on suojassa ainakin vuoden verran.

Hambachin metsä sijaitsee Kölnin lähellä Saksan länsiosassa. Metsä on alun perin ollut yli 4 000 hehtaarin laajuinen. Tutkijoiden mukaan seutu on ollut metsän peitossa jatkuvasti aina viime jääkaudesta lähtien, eli 12 000 vuotta.

Metsän vanhimmat puut ovat 350 vuotta vanhoja.

Metsän omistaa energiayhtiö RWE, joka on runsaan kymmenen vuoden aikana hakannut suurimman osan metsäalueesta. Nyt ikimetsästä on jäljellä enää 200 hehtaaria.

RWE omistaa metsän vieressä olevan valtaisan, 85 neliökilometrin suuruisen avolouhoksen, josta louhitaan ruskohiiltä voimalaitoksen tarpeisiin.

Hallinto-oikeus sanoo, että sen on tutkittava luonnonsuojelijoiden tekemä valitus ennen kuin se voi antaa luvan peruuttamattomasti luontoa muuttavaan toimintaan.

Luonnonsuojelijoiden mukaan metsässä elää harvinaisia eliölajeja, jotka oikeuttaisivat EU-lakien nojalla metsän suojelun. Yksi metsän lajeista on harvinainen lepakkolaji korvasiippa (Myotis bechsteinii).

Hambachin metsästä on muodostunut Saksassa luonnonsuojelun ja vanhanaikaisen energiantuotannon välisen kiistan symboli. Luonnonsuojelijat ovat kuuden vuoden ajan asuneet metsään rakennetuissa puumajoissa.

Syyskuun lopulla poliisi yritti poistaa metsäaktivisteja. Kahakan aikana yksi aktivisteista putosi puusta ja menehtyi. Ylen toimittaja oli samaan aikaan paikalla.

Kuolemanvaarallinen protesti metsähakkuita ja ruskohiiltä vastaan – Saksassa poliisi yrittää karkottaa puumajoihin linnoittautuneet ympäristöaktivistit

Lähteet: AFP