1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansallislinnun lähtölaskenta on menossa Lapissa

Joutsenia näkee jopa tuhatpäisinä parvina parhailla paikoilla järvissä ja joenlahdissa.

joutsenet
joutsenet lennossa
Joutsenet Rovaniemen Jätkänkynttilä-sillan yllä.Vesa Vaarama / Yle

Lokakuu on pohjoisessa mitä parhainta aikaa laulujoutsenten bongaukseen. Ne kulkevat joka syksy samoja reittejä ja pysähtyvät aina samoihin paikkoihin lepäilemään ja ruokailemaan.

Lintuja näkee jopa tuhatpäisinä parvina parhailla paikoilla järvissä ja joenlahdissa. Siellä ne lepäävät ja tankkaavat ennen pitkää etelänmatkaa.

– Ruokailu on joutsenillekin tärkeä asia. Ne pysähtyvät ja kokoontuvat isoiksi parviksi mataliin vesiin ja ruovikoihin, joissa ne saavat pohjasta kaivettua itselleen ravintoa, Lapin lintutieteellisen yhdistyksen sihteeri Esko Nevala sanoo.

joutsenia uiskentelemassa
Joutsenet pysähtyvät mieluiten ruokailemaan matalavetisiin reheviin lahtiin ja järviinVesa Vaarama / Yle

Joutsenten muutto on pian kuumimmillaan

Joutsenia on helppo tarkkailla, komea valkoinen lintu näkyy jo kaukaa. Äänen perusteella joutsenten suosikkipaikoille löytää kätevästi. Kuulaalla kelillä toitotus kuuluu kilometrien päähän.

Todella suuria joutsentokkia, niitä tuhannen linnun parvia, on syksyisin nähty ainakin Tornion Karunginlahdella, Ranuan Portimojärvellä, Kemijärvellä ja Muoniojärvellä. Rovaniemellä hyviä paikkoja ovat Souharinlahti ja Ounasjoen suisto.

Laulujoutsenet ovat linnuista myöhäisimpiä muuttajia. Lapissakin muuttoparvia voi ihailla pitkälle marraskuulle asti.

Joutsenten pesimäaika on pitkä, poikaset kasvavat lentotaitoisiksi hitaammin kuin monella muulla lajilla. Eikä linnuilla näytä muutenkaan olevan hätää etelän lämpimiin. Rovaniemellä Ounasjoen suistoalueella uiskentelee kaikessa rauhassa parisatapäinen joutsenparvi, vaikka muutama päivä sitten rätki räntää maan valkoiseksi.

Joutsenet keräämässä voimia muuttomatkaa varten Ounasjoen suistossa
Aikuisia joutsenia Ounasjoen suistossa Rovaniemellä. Tämän vuoden poikaset erottuisivat helposti, koska niillä on harmaa höyhenpeite.Vesa Vaarama / Yle

– Nämäkin on suurin osa sellaisia, jotka ei ole välttämättä pesineet tälle kesälle. Aika vähän tuolla on nuoria joutsenia mukana. Ne on niitä harmaampia, ne kyllä erottaa joutsenparvesta, sanoo joutsenia Rovaniemen Arktikumin rannassa kiikaroiva Nevala.

– Nämä on aikuisia valkoisia lintuja ja niillä ei ole kiirettä vielä mihinkään.

Lue seuraavaksi