Nobel-Mukwegen kanssa Kongoa kiertänyt Elisabeth Rehn: Vihdoinkin palkinto tuli!

Rehn kiersi Kongossa Mukwegen kanssa keräämässä seksuaalisen väkivallan uhrien kokemuksia YK-raporttia varten.

Elisabeth Rehn Kuva: Heidi Finnilä / Yle

Ihmisoikeustyötä pitkään tehnyt ministeri Elisabeth Rehn iloitsee kongolaislääkäri Denis Mukwegen Nobel-palkinnosta. Rehn kertoo Ylelle odottaneensa Mukwegen palkitsemista kahdeksan vuotta.

– Katsoin lähetyksen suorana. Ensin en uskonut, sitten huusin, itkin ja iloitsin aivan valtavasti. Sana 'vihdoinkin' tuli itsestään, Rehn kuvailee tuntemuksiaan.

Rehn on tavannut Mukwegen useampaankin kertaan, mutta tiiveintä yhteistyötä he tekivät vuonna 2010 Kongon demokraattisessa tasavallassa. Tuolloin Rehn ja Mukwege kiersivät maata YK:n silloisen ihmisoikeusvaravaltuutetun, nykyään Etelä-Korean ulkoministerinä toimivan Kang Kyung-Whan kanssa.

– Me kolme selvitimme, mitä Kongossa tapahtui, kun univormussa esiintyvät niin sotilaat kuin erilaiset sissiryhmätkin raiskasivat valtavissa määrin kylissä naisia, tyttöjä ja vähän miehiäkin, Rehn kertoo YK:n ihmisoikeuskomissaarin pyynnöstä tehdystä raportointimatkasta.

Palkintoa povailtiin jo vuonna 2010

Rehnin mukaan olot olivat erittäin vaikeat, mutta hän muistelee lämmöllä tutustumista Mukwegen perustamaan sairaalaan Bukavun kylässä.

– Olin täynnä ihailua siitä, kuinka se toimi ja kuinka turvallisiksi nämä onnettomat naiset ja tytöt tunsivat itsensä siellä. Hän on myös auttanut naisia tulemaan toimeen omillaan järjestämällä erilaisia kursseja ja työpaikkoja, Rehn sanoo.

Rehn kertoo myös, että Mukwegelle veikkailtiin rauhanpalkintoa jo tuolloin, tasan kahdeksan vuoden takaisella matkalla. Norjan Nobel-komitea oli nimittäin Rehnin mukaan pyytänyt Mukwegea pysyttelemään paikallaan palkinnon julkistamisen aikaan.

Toista tämänvuotista Nobelin rauhanpalkinnon voittajaa, Nadia Muradia, Rehn ei henkilökohtaisesti tunne. Hän kuitenkin sanoo pitävänsä tärkeänä sitä, että palkintoja saavat he, jotka ovat tehneet "valtavan paljon hiljaista työtä ruohonjuuritasolla ja ihmisten joukossa".

Lue lisää: