TVO kirii öisillä testeillä kiinni Olkiluoto kolmosen uutta viivästymistä

Teollisuuden Voima ilmoitti toissapäivänä, että laitoksen valmistusaikataulu on jälleen epävarma. Noin yhdeksän vuotta myöhässä olevan aikataulun kirittämiseksi osa testeistä tehdään öisin.

Olkiluodon ydinvoimalaitos
Olkiluodon rakenteilla oleva ydinvoimala.
Olkiluoto 3:n valmistumisaikataulu on jälleen epävarma.TVO

Olkiluoto kolmosella riittää testattavaa. Rakenteilla olevalla ydinlaitoksella on noin 200 erilaista järjestelmää, joilla kaikilla on oma testiohjelma. Testiohjelmat ovat erittäin laajoja ja kattavat kaiken mahdollisen.

– Ensin testaamme että sähköt tulevat, mittaukset toimivat ja kaikki yksittäiset laitteet toimivat, kertoo OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen Teollisuuden Voimasta.

Silvennoinen jatkaa testattavien vaiheiden pitkää listaa. Yksityiskohtaisten osatestien jälkeen testattavaksi tulee järjestelmä kokonaisuudessaan. Tämäkään ei vielä riitä.

– Lisäksi testaamme sen, että kaikki käyttöohjeet, kunnossapito-ohjeet ja määräaikaiskoe-ohjeet ovat sopivia, Silvennoinen sanoo.

Testaamista kolmessa vuorossa

Olkiluoto kolmosella työskentelee vielä yli 2 000 ihmistä, mutta varsinaisessa käyttöönotto-organisaatiossa on mukana runsaat 300 ihmistä laitostoimittaja Areva-Siemensiltä ja lisäksi joitakin kymmeniä ihmisiä Teollisuuden Voimalta.

Tekemättä on edelleen useita satoja testejä. Tekemistä rajoittaa se, että joitakin testejä ei voi tehdä samanaikaisesti joidenkin muiden testien kanssa. Työtahtia kiristetään työvuoroja lisäämällä.

– Me siirrymme osittain kolmeen vuoroon, jotta saamme nämä testit mahdollisimman tehokkaasti tehtyä, sanoo Jouni Silvennoinen TVO:sta.

Suurin osa huonetiloista valmiina - kulkeminen yhä rajoitetumpaa

Jäljellä olevasta työmäärästä huolimatta Olkiluoto kolmosen valmistuminen alkaa kuitenkin myös näkyä.

Sisätiloja siivotaan jo ahkerasti ja noin 90 prosenttia kaikista huonetiloista on valmiina. Olkiluoto kolmosella on yhteensä noin 2 700 eri huonetilaa.

Me siirrymme osittain kolmeen vuoroon, jotta saamme nämä testit mahdollisimman tehokkaasti tehtyä.

Jouni Silvennoinen

Töiden valmistuminen näkyy myös siinä, että rakennuksen sisällä muodostuu ajoittain jonoja. Kulku voimalaitoksen eri tiloihin tarkentuu sitä mukaan kun valmista tulee.

Vielä alkuviikolla luultiin, että Olkiluoto 3 liitetään valtakunnan sähköverkkoon ensi toukokuussa ja se tuottaisi sähköä ensi syyskuussa. Nyt asiasta ollaan epävarmoja siihen asti, kunnes laitostoimittaja Areva-Siemens päivittää tiedon tämän vuoden loppuun mennessä.

Alun perin Olkiluodon kolmannen reaktorin piti olla valmis jo 2009.