Ruotsin akatemia säilyttää toimintakykynsä – kaksi uutta jäsentä valittiin

Akatemiassa on oltava yhteensä kaksitoista aktiivista jäsentä, jotta se voi toimia.

Ruotsin akatemian rakennus Tukholmassa. Kuva: Fredrik Sandberg/EPA

Ruotsin akatemia säilyttää kahden uuden jäsenen myötä toimintakykynsä. Akatemiaan valittiin uusiksi jäseniksi juristi Eric Runesson ja kirjailija Jila Mossaed, uutisoi SVT (siirryt toiseen palveluun). Valinnoille on saatu myös tarvittava kuningas Kaarle XVI Kustaan hyväksyntä.

Akatemiassa on oltava yhteensä kaksitoista aktiivista jäsentä, jotta se voi toimia.

Runesson on vuonna 1960 syntynyt liikejuristi, ja hän on viime kuukausina toiminut yhteyshenkilönä Nobel-säätiön ja akatemian välillä.

Vuonna 1948 Teheranissa syntynyt Mossaed on julkaissut kaksi romaania ja kuusi runokokoelmaa. Mossaed on muuttanut Ruotsiin vuonna 1986.

Viime aikoina akatemia on ollut kriisissä muun muassa siksi, että akatemian jäsenen Katarina Frostensonin puoliso Jean-Claude Arnault tuomittiin alkuviikosta raiskauksesta vankilaan kahdeksi vuodeksi.

Yle on kertonut aiemmin Frostensonin ja Arnaultin omistamasta "Klubista", jolla järjestetään kirjallisuusiltoja, akateemisia luentoja, konsertteja ja teatteria.

Dagens Nyheter on paljastanut, että Klubin palkat on järjestelmällisesti maksettu pimeästi.

Akatemian jäsenyys oli aiemmin elinikäinen, mutta sääntöjä muutettiin kevään kuluessa siten, että jäsenyydestä voi nykyään erota pysyvästi. Neljä jäsentä onkin pyytänyt ja saanut muodollisen eron. Osa heistä ei ollut enää pitkään aikaan osallistunut toimintaan aktiivisesti.

Yle uutisoi keväällä, kun Sara Danius jätti akatemian pysyvän sihteerin tehtävät.

Akatemia tunnetaan maailmanlaajuisesti, sillä se valitsee vuosittain Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajan.

Lue myös: