Täyskäännös säässä ensi viikolla – Meteorologi: Luvassa jopa 16 asteen lämpötiloja

Suihkuvirtaus tuo Suomeen lämpöaallon, mutta ennen sitä sataa lunta ja vettä ja tienpinnat jäätyvät.

sää
Suihkuvirtausennuste
Suihkuvirtausennuste

Suomi on pitkä maa ja nyt se näkyy säässä. Karkeasti ottaen Jyväskylän pohjoispuolella näyttää siltä, että talvi alkaa jo tehdä tuloaan, mutta eteläpuolella voidaan päästä huonon kesän veroisiin lämpötiloihin.

Aluksi viikonvaihteen ja myös ensi viikon alkupuolen sää on kauttaaltaan koko maassa epävakainen. Etelässä satelee vettä ja on viileää ja pohjoisessa tulee lunta. Keskivaiheilla maata yö jäädyttää tiet liukkaiksi ja huonosta ajokelistä varoitellaankin (siirryt toiseen palveluun) lauantaina laajoilla alueilla.

Lunta Lappiin ja Rukalle

Perjantaina lunta lappasi maahan Lapissa ja Rukan korkeudella jo niin, että tienoot valkenivat.

Rukalle (siirryt toiseen palveluun) moinen tuli kuin tilauksesta, sillä hiihtokeskus avasi perjantaina pari rinnettä viime talvelta varastoidun lumen turvin. Nyt taivaskin oli sitä mieltä, että sukset voi jo ottaa esiin.

Rukan kelikamera näyttää perjantain lumipeitteen.
Kelikamera näyttää Rukan lumisateen perjantaina.

Ilo on tosin vielä väliaikaista, sillä hentoinen lumikerros sulanee vielä maastosta lämpöasteiden ja vesisateiden takia.

Perjantainen lumisade näkyi myös jonkun verran pelatuslaitoksen hälytyskartalla (siirryt toiseen palveluun) – pelti rytisi Pohjois-Suomessa tavallista tiuhempaan liukkaan sään yllätettyä kesärenkailijoita.

Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan lauantaiksi runsaimmat sateet väistyvät itään. Pohjoisessa tulee kuitenkin vielä räntä- tai vesikuuroja. Etelä- ja keskiosassa maata on poutaa, osin aurinkoistakin.

Borgstöm kertoo, että vielä sunnuntaina matalapaine lähestyy Suomea lounaasta ja siitä yltää sateita etelään. Viikko alkaa hieman epävakaana.

Suihkuvirtaus lämmittää

Mutta sitten riemu repeää: suihkuvirtaukset työntävät Suomeen ja varsinkin etelään kosolti lämmintä ilmaa, ja korkeimmat lämpötilat ovat 15–16 asteen tietämillä.

Borgström korostaa, että ennusteessa on toki epävarmuutta, kun se ulottuu jo noinkin pitkälle. Suihkuvirtaus näyttää tällä hetkellä kuitenkin niin selkeältä, että lämpöaallosta uskaltaa jo varovaisesti puhua.

Lämpimästä kertoo myös Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n (siirryt toiseen palveluun) kuukausiennuste seuraaville neljälle viikolle, eli ajalle 8.10.—4.11.2018. Sen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaksi seuraavaa viikkoa ovat tavanomaista lämpimämmät.

Vaikka kalenterin mukaan on jo syksy, niin ensi viikko muistuttanee monelta osin kehnoa kesää.