Analyysi: Tuomaritko muka riippumattomia? Tapaus Kavanaugh asettaa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uskottavuuden koetukselle

Konservatiivisen tuomariehdokkaan Brett Kavanaugh´n nimityksestä on tullut ennenkokematon poliittinen näytelmä.

Brett Kavanaugh
Kaksi naista senaatin toimistorakennuksen ikkunassa.
Senaatin työntekijät katsoivat mielenosoittajia, jotka osoittivat mieltään Kavanaugh'ta vastaan torstaina.Erik S. Lesser / EPA

WashingtonMielenosoittajat ovat kokoontuneet Capitol Hillille korkeimman oikeuden eteen ja senaatin sisäpuolelle viime viikon torstaista lähtien. Heidän määränsä on päivä päivältä kasvanut.

Äänekkään naisjoukon edessä on nähty megafoni kädessään muun muassa koomikko Amy Schumer ja muita amerikkalaisten suosimia julkkiksia. Schumer on psyykannut naisia jatkamaan taistelua, kunnes Brett Kavanaugh luovuttaa. Kavanaugh on itse vannonut taistelevansa paikastaan katkeraan loppuun saakka.

Vielä kesällä konservatiivit hieroivat käsiään. Presidentti Donald Trumpille näytti käyneen poikkeuksellinen munkki, sillä Kavanaugh on jo toinen korkeimman oikeuden tuomari, jonka hän on päässyt valitsemaan.

Nämä tuomarivirat ovat elinikäisiä, joten 53-vuotiaan Kavanaugh´n valinnalla voi olla merkitystä vuosikymmeniksi eteenpäin – varsinkin mikäli hän äänestää tuomarina niin kuin häntä virkaan ajanut uskonnollinen oikeisto edellyttää.

Korkeimman oikeuden tuomareilla on Yhdysvaltain järjestelmässä keskeinen asema perustuslain tulkitsijoina. Kiistellyimmät tulkinnalliset päätökset liittyvät yleensä ympäristönsuojeluun ja aborttiin.

14 osavaltiossa on voimassa abortin kieltävä laki, jonka liittovaltiotason ”Roe vastaan Wade” jyrää. Abortinvastustajat voivat kuitenkin joissain tapauksissa hakea viimeistä tuomiota korkeimmasta oikeudesta. Vaikka sen tuomarit ovat riippumattomia, pidetään selvänä, että heidän henkilökohtaisilla arvoillaan on vaikutusta abortin kaltaisissa kysymyksissä.

Tähän asti korkeimpien tuomareiden on luultu paistattelevan päivänpolitiikan yläpuolella, vaikka he poliittisin perustein virkaansa valittuja ovatkin. Kavanaugh´in tapauksen myötä nuo luulot ovat karisseet.

Brett Kavanaugh.
Brett Kavanaugh.Tom Williams / EPA

Viime viikon senaatin kuulemisessa Kavanaugh äityi haukkumaan demokraatteja. Hän väitti joutuneensa poliittisen ajojahdin uhriksi, koska Hillary Clinton hävisi 2016 vaaleissa.

Vaikka tämä totta olisikin, tällaiset puheet ovat ennenkuulemattomia tuomariehdokkaalta. Ja jotta George W. Bushin Valkoisessa talossa työskennelleen Kavaugh´n oma poliittinen väri ei jäisi kenellekään epäselväksi, hän on käynyt toistamassa ajojahti-salaliittojuttuaan Fox Newsilla.

Monet yhdysvaltalaiset pitävät riittävänä syynä Kavanaugh´in vastustamiselle hänen uhmakasta käytöstään: hän huusi ja kimitti senaatissa kuin etuoikeutettu kakara.

Korkeimman oikeuden tuomariin yhdistetystä arvokkuudesta ei ollut tietoakaan. Tähän asti korkeimman oikeuden tuomarin on oletettu vastaavan rauhallisen analyyttisesti jopa itseensä koskeviin syytöksiin seksuaalisesta ahdistelusta.

Vaikka ne olisivat tuulesta temmattuja. Tai varsinkin siinä tapauksessa.

Lue lisää:

Näyttelijä, huippumalli ja 300 muuta putkaan Washingtonissa – Mielenosoitus Capitolilla oli naisten vastalause Kavanaugh´lle

Demokraatit pitävät FBI:n Kavanaugh-raporttia vajavaisena "Huomattavinta raportissa on se, mitä siitä puuttuu"