1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Irtisanomislaki johtaisi oikeusjuttuihin, puurakentaminen yleistyy hitaasti Suomessa ja Jemenissä torjutaan koleraa säätä ennustamalla

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Työntekijä -sana.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ovatko juristit hallituksen lakihankkeen todellisia voittajia?

Hallituksen kiistelty lakiesitys antaa yrityksille varsin vähän eväitä siihen, miten irtisanomisen perusteet käytännössä kevenevät. Työoikeuden professori arvioi, että mikäli laki menisi läpi, tultaisiin siitä käymään kovaa vääntöä oikeudessa. Samaa mieltä ollaan ammattiliitoissa.

Puurakentaminen yleistyy hitaasti

Suomessa on innostuttu puurakentamisesta uudella tavalla. Lakia on muutettu ja puu tuntuu trendikkäältä materiaalilta. Puurakentamisen toivotaan esimerkiksi vähentävän hiilidioksidipäästöjä ja helpottavan sisäilmaongelmia.Maailmalla puurakennusprojekteja tehdään jatkuvasti. Nyt Suomessakin halutaan trendiin mukaan. Asiatuntijat kuitenkin pelkäävät, etteivät osaajat riitä.

Puukuokan pihapuoli on hitaasti tummuvaa kuusta ja katupuoli voimakkaan tummaa puuta.
Puukuokan pihapuoli on hitaasti tummuvaa kuusta ja katupuoli voimakkaan tummaa puuta.Arvo Vuorela / Yle

Jemenissä torjutaan koleraepidemiaa sääennusteiden avulla

Sisällissodan repimässä Jemenissä on kokeiltu viime kuukausina uusia tapoja ennustaa kulkutautien leviämistä. Kolera-ennusteet laaditaan sääennusteiden avulla. Monimutkaiseen laskentakaavaan on kerätty paljon tietoa. Se ottaa huomioon esimerkiksi lämpötilat, sateet, asumistiheyden ja puhtaan veden saatavuuden. Voisiko samaa ideaa soveltaa muihin sairauksiin ja muualla, vaikkapa Suomessa?

Koleraan sairastunut lapsi sairaalassa.
Koleraan sairastunut lapsi sai hoitoa sairaalassa Sanaassa syyskuussa 2018. YK pelkää, että Jemenissä voi olla edessä uusi kolera-aalto.Mohammed Mohammed / AOP

Intia ja Venäjä sopivat S-400 -ohjusjärjestelmien kaupasta

Venäjä myy Intialle S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Kaupan arvo on yli 4,5 miljardia euroa. Yhdysvallat saattaa asettaa Intialle talouspakotteita kaupan takia, kuten se asetti Kiinalle syyskuussa tämän ostettua S-400-järjestelmän Venäjältä.

Ruskea liivinen mies pitää kättään hymyilevän sinitakkisen miehen ympärillä.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Intian pääministeri Narendra Modi 5. lokakuuta 2018.Mikhail Metzel / EPA

Amerikkalaisen menestyskirjailijan mukaan onnen tavoittelusta kärsivät varsinkin nuoret

Onnellisen elämän tavoitteluun on tarjolla tuhansia opaskirjoja, nettisivuja ja valmentajia. Samaan aikaan yhä useampi ihminen kärsii masennuksesta. Yhdysvaltalainen kirjailija Emily Esfahani Smithin menestyskirjan mukaan varsinkin nuoret kärsivät onnellisuushuumasta. Hyvään elämään tarvitaan onnen tavoittelun sijaan tunne merkityksellisyydestä.

Asiat jotka kannattelevat ihmistä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Sää on osittain aurinkoinen

Aamu on poutainen. Lapissa on hieman pakkasta. Päivä on maan etelä- ja keskiosissa poutainen ja osittain aurinkoinen. Pohjois-Pohjanmaalla tulee sadekuuroja. Etelä- ja Keski-Lapissa sadekuurot tulevat lumena tai räntänä. Lue lisää säästä täältä.

Sääennuste lauantaille 6. lokakuuta.
Sääennuste lauantaille 6. lokakuuta.Yle
Lue seuraavaksi