Brett Kavanaugh’n nimitys eteni ratkaisevaan äänestykseen – pidettäneen lauantaina

Yhdysvaltain senaatti ratkaisi asian äänin 51–49.

Brett Kavanaugh
Donald Trump ja Brett Kavanaugh puhujalavalla Valkoisessa talossa, Kavanaugh poistuvan Trumpin edessä
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (takana) esitteli Brett Kavanaugh'n ehdokkaanaan Korkeimman oikeuden yhdeksänneksi tuomariksi Washingtonissa 9. heinäkuuta 2018.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt äänin 51–49, että Brett Kavanaugh’n nimitys Korkeimman oikeuden tuomarin virkaan etenee ratkaisevaan äänestykseen.

Äänestys virkaan nimittämisestä pidettäneen lauantaina.

Päätös oli täpärä, sillä Alaskan republikaanisenaattori Lisa Murkowski lipesi puolueensa linjasta ja äänesti valinnan nopeuttamista vastaan. Toisaalta demokraattien Joe Manchin äänesti nopeuttamisen puolesta.

Kavanaugh'n valinta korkeimpaan oikeuteen on epävarma, sillä myöskään republikaanisenaattori Susan Collins ei ole vielä antanut tukeaan Kavanaugh'lle.

Kavanaugh on presidentti Donald Trumpin ehdokas avoinna olevaan Korkeimman oikeuden tuomarin virkaan. Nimitys on nostattanut voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Kaksi naista, professori Christine Blasey Ford ja entinen kurssikaveri Deborah Ramirez ovat sanoneet Kavanaugh´n häirinneen heitä seksuaalisesti opiskeluaikoina. Kavanaugh on kiistänyt syytökset.

Lue myös:

Mistä maailma puhuu -podcast: Yhdysvaltalaiset järkyttyivät, kun tuomariehdokas Brett Kavanaugh räyhäsi suorassa lähetyksessä – "Hän käyttäytyy, kuin paikka kuuluisi hänelle"

Näyttelijä, huippumalli ja 300 muuta putkaan Washingtonissa – Mielenosoitus Capitolilla oli naisten vastalause Kavanaugh´lle

Epävarmat republikaanisenaattorit alkavat taipua Kavanaugh'n kannalle – satoja pidätetty mielenosoituksissa

Demokraatit pitävät FBI:n Kavanaugh-raporttia vajavaisena "Huomattavinta raportissa on se, mitä siitä puuttuu"

Lähteet: Reuters, STT