Maa nieli ihmisiä ja taloja Indonesiassa – Ami Familial Zahra etsii isää ja äitiä mutaan luhistuneista kotikylänsä raunioista

Indonesian viimeviikkoinen maanjäristys aiheutti tappavan geologisen ilmiön. Ylen toimittaja tapasi siitä hengissä selvinneitä.

Indonesia
Video: Ami Familial Zahra etsii yhä vanhempiaan Indonesian järistyksen jäljiltä
Video: Ami Familial Zahra etsii yhä vanhempiaan Indonesian järistyksen jäljiltä

PALU, INDONESIA Kuvailun perusteella näky oli kuin tieteiselokuvasta. Palussa maan katoaminen asukkaiden jalkojen alta oli kuitenkin täyttä totta.

Maa liettyi kakkutaikinan notkeaksi mudaksi, pyöri kuin vatkaimessa ja avautui rotkona parin metrin syvyyteen. Muta imaisi tiellä kävelleet ihmiset rotkon sisällä velloneeseen puuroon ja sulkeutui.

Toisaalla maa käyttäytyi kuin jättiläismäiset krokotiilin leuat. Se avautui ottamaan vastaan siihen putoavat ihmiset ja nielaisi ne sisäänsä.

Nyt, runsas viikko myöhemmin, Avis Salim tökkii pitkää keppiä yhä pehmeään poukkoilevaan savimereen, josta puskee paikoin esiin romuttuneita taloja. Siniseen urheilupaitaan pukeutunut iäkäs mies etsii sisartensa perheitä.

– Kepillä tökkiminen on paras keino yrittää löytää kuolleet, Avis Salim sanoo.

Avis Salim
Avis Salim etsii kepin avulla mudan alle hautautuneita vainajia.Marianne Dardard

Hän työntää pitkän puukeppinsä syvälle maahan, nostaa sen ylös ja haistaa sitä.

– Voimme nähdä verta tai haistaa maatunevan ruumiin hajun.

Hän kertoo löytäneensä päivän aikana jo kaksi ruumista.

Kokonaismäärä on suurempi. Avis Salim kertoo havainneensa kepillään maanjäristyksen jälkeen kuudessa päivässä kahdeksan kuollutta.

Hän asettaa löytöpaikalle merkin näyttämään pelastajille, mistä kaivaa. Toistaiseksi pelastajia ei vain ole näkynyt.

Surffausta talon katolla

Petobo oli siisti Sulawesin saaren pikkukaupungin lähiö. Siellä tapahtui maanjäristyksen seurauksena uskomaton luonnonmullistus.

Jemin Tan katseli tapahtumia talonsa katolta. Hän oli lopettanut päivän työt iltarukouksen aikaan, kun maa alkoi paisua kuin pullataikina. Se nosti hänet ja perheenjäsenet hetkessä moneen metriin ja oli liiskata kahden, mutavellissä liikkuneen talon väliin.

Jemin Tan
Jemin Tanin perhe purjehti talon mukana pitkän matkan.Kirsi Crowley / Yle

– Kuulimme ukkosen jyrinän kaltaisen äänen. Sen jälkeen ei ollut aikaa juosta. Jäimme sortuneen rakennuksen alle. Pelastuimme, koska maa nousi. Tartuimme sähköjohtoihin ja nousimme sieltä peltikatolle, Jemin Tan kertoo.

Ne, jotka päättivät juosta ulos, eivät selvinneet.

– Kun olimme katolla, maa avautui, ihmiset putosivat siihen ja maa sulkeutui jälleen, Tan kuvaa.

Tanin perhe surffasi mutavirrassa kilometrin verran talonsa katolla.

– Muta liikkui sulavasti ja siinä oli pyörteitä. Talot siirtyivät paikasta toiseen koko ajan. Ajattelin, että tämä on maailmanloppu. Näin kuinka puutkin liikkuivat, Jemin Tan muistelee.

Petobo
Maamassat musersivat autonkin kuin käytetyn juomatölkinKirsi Crowley / Yle

Vain neljäsosa kylästä selvisi

Tan ja Petobon väki kokivat harvinaisen maaperän liettymisestä johtuvan katastrofin. 7.5 magnitudin maanjäristys Richterin asteikolla sekoitti jo aiemmin kostean maaperän täyteen kaaokseen Palun kaupungin alueella viime viikon perjantaina.

Jemin Tam arvelee, että vain neljännes kylän väestä on hengissä. Petobossa kuten muualla Palun seudulla sieraimiin tunkee ajoittain makean mätä maatuvan ruumiin haju.

Petobon kylä
Palun Petobon kylässä taloista on enimmäkseen vain murskaantuneita palasia jäljellä.Kirsi Crowley / Yle

Ihmiset kulkevat kasvosuojaimet yllä. Viranomaiset miettivät nyt, tehdäänkö alueesta joukkohauta. Silloin uhreja ei enää yritettäisikään etsiä.

Talot näyttävät ränsistyneiltä nukkekodeilta. Niiden hajonneet etuseinät ovat paljastaneet ennen niin kauniisti koristellut olohuoneet ja keittiöverhot.

Muta antaa yhä myöten ja tuntuu pelottavan pehmeältä jalkojen alla. Paikalliset uskaltautuvat silti etsimään omaisuuttaan.

Taivaan kosto vai kohtalon sanelemaa?

Juliana etsii perheineen lääkkeitä mudan seasta kohdasta, johon perheen apteekki pysähtyi vellovassa mudassa.

Tärkeintä hänelle on löytää apteekkarin sertifikaattinsa, jotta hän voi avata vielä joskus uudestaan apteekin, kun elämä palaa uomiinsa.

Juliana kiittää pelastumisestaan koiraa. Kun maa alkoi järistä, perhe seurasi pakenevaa koiraa.

– Koira on pyhä eläin, jolla on vaistoa. Se pelasti meidät, Juliana uskoo.

Juliana pitää maanjäristystä taivaan kostona. Hän kertoo, että seudun vuosittaisessa festivaalissa ei ole uhrattu oikealla tavalla viime vuosina, joten väki saa nyt kokea epäonnistumisen nahoissaan.

Petobo
Petobon asukkaat etsivät merkkejä naapureistaan ja omaisistaan.Kirsi Crowley / Yle

Ami Familial Zahra kävelee ruuhkassa, satojen muiden kanssa ja etsii. Mutaan avattua polkua reunustavat monen metrin korkuiset seinät. Hän nousee rinnettä pitkin paikkaan, joka saattoi olla hänen kotikatunsa aiemmin.

– Tämä oli hyvä asuinalue. Puut reunustivat teitä ja täällä oli kauniita taloja, hän muistelee.

Nyt maan pinta on neljä metriä korkeammalla, mudan päällä. Kadusta ei ole jälkeäkään, puista ja taloista on jäljellä vain repeytyneitä paloja.

– Talomme oli sadan metrin päässä sairaalasta, mutta nyt se on 400 metriä kauempana, enkä löydä isää ja äitiä mistään, Ami Zahra kertoo silmät vakavina.

Nuoren naisen ilme on pelokkaan väsynyt. Hän asui vanhempiensa kanssa, mutta oli maanjäristyksen aikaan kokouksessa Bandungissa, Jaavan saarella. Kun hän palasi, kotikortteli oli vajonnut mutaan. Sairaalakin on murskana.

Palu
Raunioista ja mudasta etsitään yhä uhreja.Kirsi Crowley / Yle

– Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, olin sanaton. Yritin vain pysyä rauhallisena ja muistaa, että tämä kuuluu kohtalooni.

Hän uskoo monen indonesialaisen tavoin, että ihmisen täytyy kestää nöyrästi häntä kohtaavat onnettomuudet. Ne on kirjoitettu kohtaloon – jopa maanjäristys, joka romahdutti kaiken perjantaina rukoushetkeään viettävien Palun asukkaiden niskaan.

Ami Zahra sanoo miettivänsä, mitä läheiset ja naapurit tunsivat, kun kodit romahtivat heidän päälleen. Millainen kauhun hetki se on mahtanut olla?

Hän etsii yhä vanhempiaan sairaaloista, evakuointileireiltä ja hautausmailta. Hän uskoo heidän kuolleen, mutta toivoo silti, että heidät löydetään elossa.

– Seinät olivat tuollaiset oranssit. Ehkä tuo on meidän seinää, hän osoittaa maalattua betonikappaletta.

– Mutta ehkä taloa ei ole vielä löydetty. Ehkä se on vain purjehtinut toiseen paikkaan, ja vanhempani eivät voi soittaa, koska puhelimet eivät toimi. Ehkä löydän heidät sairaalasta, ehkä jostakin turvapaikasta, sanoo Ami Zahra, varovainen toivo äänessään.

Lue myös:

Tämä ilmiö lisää maanjäristysten tuhoa – kokonaiset kerrostalot voivat kaatua maaperän liettymisen vuoksi

"Tällaisessa paikassa maanjäristys ei normaalisti synnytä tsunamia" – Palun kaupunki jäi hyökyaallon alle, kun pitkä lahti nostatti hyökyaallon jopa kuusimetriseksi

Tämän tiedämme nyt Indonesian maanjäristyksen ja tsunamin tuhoista: YK arvioi 200 000:n tarvitsevan apua

"Me hautaamme heidät kunnioituksella" – Asep on kantanut jo viikon ruumispusseja joukkohautaan Palun rauniokaupungissa Indonesiassa