Romania äänestää avioliiton muuttamisesta miehen ja naisen väliseksi – seksuaalivähemmistöt huolissaan: "Lisää vain päivittäisiä nöyryytyksiä"

Samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole sallittuja Romaniassa nytkään, mutta perustuslain muutos estäisi ne myös jatkossa.

Romania
Aloitetta vastustava graffiti Bukarestissa
Romanialainen ortodoksinunna ohittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevan graffitin päivää ennen kansanäänestystä Bukarestissa.Robert Ghement / EPA-EFE

Romaniassa järjestetään viikonloppuna kansanäänestys perustuslain muutoksesta, joka määrittelisi avioliiton miehen ja naisen väliseksi.

Samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole sallittuja Romaniassa nytkään, mutta perustuslaissa puhutaan vain puolisoista. Muutoksen myötä avioliitto määriteltäisiin miehen ja naisen väliseksi jo perustuslaissa.

Hankkeen tarkoituksena on estää samaa sukupuolta olevien avioliitot myös jatkossa.

Romanian sosiaalidemokraattinen puolue PSD toivoo saavansa kansanäänestyksellä lisää kannattajia maan ortodoksisesta väestöstä. Romanialaisista yli 80 prosenttia on ortodokseja.

Puoluejohtaja Liviu Dragnea on puhunut voimakkaasti aloitteen puolesta.

– Ortodoksinen ja perinteinen kasvatukseni pakottaa minut sanomaan kyllä.

Perustuslain muutosta kannattava mielenosoitus Draganesti Oltissa
Drăgănești-Oltin kaupungissa järjestettiin torstaina mielenosoitus, joka tuki avioliiton muuttamista miehen ja naisen väliseksi.Robert Ghement / EPA-EFE

Vähemmistöt pelkäävät elämänsä vaikeutuvan

Romanian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat huolissaan siitä, että äänestys johtaa heidän elämänsä vaikeutumiseen.

– Minusta tuntuu, että he yrittävät lokeroida meidät ja tehdä meistä toisen luokan kansalaisia, sanoo Cosmin Olteanu.

Homoseksuaalien oikeuksia puolustavan aktivistin Florin Buhuceanun mukaan kansanäänestys vain lisää päivittäisiä nöyryytyksiä, joita homoseksuaalit saavat Romaniassa kestää.

Aloitteen vastustajien mukaan perustuslain muutos tekee samaa sukupuolta olevien avioliitoista tulevaisuudessa mahdottomia ja ruokkii homofobiaa entisestään. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hanke rikkoo myös ihmisoikeuksia.

Pääministeri Viorica Dăncilă on vakuuttanut, ettei äänestystä ole suunnattu seksuaalivähemmistöjä vastaan.

Hallitus ilmoitti viime kuussa, että äänestys on kaksipäiväinen mahdollisimman suuren osanoton varmistamiseksi.

Äänestyspaikat ovat auki lauantaina ja sunnuntaina aamuseitsemästä iltayhdeksään. Romanialaisia äänioikeutettuja on melkein 19 miljoonaa.

Äänestysvilkkauden pitäisi nousta ainakin 30 prosenttiin, jotta tulos olisi pätevä. Enemmistön odotetaan äänestävän perustuslain muuttamisen puolesta.

Aiheesta muualla:

BBC: Romania marriage poll: One man, one woman definition up for vote (siirryt toiseen palveluun)

Guardian: Romanians to vote in referendum LGBT groups say is fuelling hate (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP, STT