1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksiko

Meksikossa on kateissa yli 6 600 lasta – "Missä tahansa muussa maassa tämä olisi skandaali"

Katoamisten taustalla on kauan jatkunut huumesota. Lasten katoamiseen on kiinnitetty aiemmin hyvin vähäistä huomiota.

Meksiko
Kadonneiden sukulaisia Veracruzissa
Viranomaiset löysivät syyskuussa 174 ihmisen ruumiit joukkohaudasta Meksikon Veracruzissa. Kadonneiden sukulaiset kävivät tarkistamassa, oliko joukossa heidän perheenjäseniään.Luis Ayala / EPA-EFE

Meksikossa on kadonnut viimeisten 12 vuoden aikana yli 6 600 lasta.

Näin kertoo muun muassa brittäinen Guardian-lehti (siirryt toiseen palveluun), joka viittaa artikkelissaan meksikolaismedian tekemään tuoreeseen selvitykseen. Asiasta on uutisoinut myös uutistoimisto ANSA (siirryt toiseen palveluun).

Katoamisten taustalla on 12 vuotta kestänyt huumesota. Meksikolaisia on kadonnut runsaasti sen jälkeen, kun maassa alettiin taistella huumekartelleja vastaan sotilasvoimin.

Kadonneiden määrä on Meksikossa korkea, mutta alaikäisten isoon osuuteen runsaasta 37 000 kadonneesta on kiinnitetty vähäistä huomiota.

Meksikolaisen lasten oikeuksia puolustavan verkoston johtajan Juan Martín Pérez Garcían mukaan aiheesta ei juuri ole puhuttu aiemmin.

– Missä tahansa muussa maassa tämä olisi skandaali. Täällä se ei ole, hän sanoi Guardianille.

Guardianin mukaan kadonneiden omaisten on usein täytynyt tehdä omia tutkimuksiaan katoamisten selvittämiseksi, koska Meksikon viranomaiset ovat tutkineet tapauksia niin hitaasti.

Lue myös:

Ainakin 166 ihmisen ruumiit löydettiin joukkohaudasta Meksikossa

Historiallinen vallanvaihto Trumpin naapurissa – Äänivyöryllä valittu vasemmistolainen presidentti lupaa kitkeä Meksikosta korruption

Lue seuraavaksi