Leppä Ykkösaamussa: Kouluruokailun kehittämisestä selvitys, välipalan tarjoaminen pohdintaan

Maa- ja metsätalousministeri sanoi olevansa huolissaan kouluruokailun suosion laskusta.

Jari Leppä
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) teettää selvityksen kouluruokailun kehittämisestä. Leppä kertoi asiasta vieraillessaan Ylen TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Leppä kuvaili huolestuttavaksi sitä, että yhä harvempi syö kouluruokaa. Hän kertoi, että selvityksessä pohditaan myös, pitäisikö kouluruokailussa tarjota nykyisen yhden aterian lisäksi myös välipalaa.

– Työelämä on muuttunut kiireisemmäksi ja lapset ovat ehkä aiempaa enemmän yksin tai keskenään iltapäivisin. Pitäisikö olla elementtejä että napostelukulttuuri ei olisi nykyisen kaltaista, Leppä pohti.

Lepän mukaan päättäjien pitää pohtia, mitä voidaan tehdä jotta kouluruoka saataisiin maistumaan entistä paremmalta. Ministeri ei ottanut kantaa siihen, millaisia rahamääriä kouluruokailuun pitäisi laittaa.

– Tavoitteen pitää ilman muuta olla, että nykyistä useampi koululainen syö kouluruokansa. Jos se vaatii taloudellisia panostuksia, niitä on tehtävä, Leppä kommentoi.

Yle kertoi viime viikolla, että paikoin jopa 60 prosenttia oppilaista laistaa kouluruokailun. Kouluruoan suosiossa ilmeni olevan isoja eroja kuntien välillä.

Leppä kommentoi lähetyksessä myös ay-liikkeen viime aikojen poliittisia työtaistelutoimia, jotka hänen mukaansa vaikuttavat koko suomalaiseen yhteiskuntaan negatiivisella tavalla. Poliittisten lakkojen tekemiseen Leppä toivoi suurta harkintaa.

Ruuan hinta nousee

Lepän omalla tilalla nyt katovuonna sato oli 60–70 prosenttia keskimääräisestä. Pahimmassa kannattavuuskriisissä ovat hänen mielestään tilat, jotka ovat hiljattain investoineet isosti. Siis juuri ne, joiden varassa tuotannon tulevaisuuden piti olla; ne jotka ovat satsanneet teknologiaan; ne, jotka ovat parantaneet eläinten ja ympäristön hyvinvointia.

Tilannetta ei ministerin mukaan voi korjata pelkästään poliittisilla päätöksillä. Keskeisessä roolissa ovat oikeudenmukaisesti toimivat elintarvikemarkkinat.

Selvityshenkilö Reijo Karhinen yrittää etsiä maatalouteen lisää yrittäjätuloa. Kaupalla hänen sanojensa mukaan on ylivertainen neuvotteluvoima. Ministeri Jari Leppä odottaa kaupalta uusia neuvotteluja teollisuuden kanssa hinnoista.

– Kustannukset ovat nousseet maataloudessa tällä vuosituhannella keskimäärin 50 prosenttia. Tuottajahinta taas on noussut 17 prosenttia. Ero siis on revennyt. Tämä tietänee hinnankorotuksia, jos teollisuus maksaa tuottajalle hinnan, joka mahdollistaa tilojen kannattavan toiminnan. Kun kustannukset koko yhteiskunnassa kasvavat, tämä väistämättä näkyy myös ruuan hinnassa.

– Ketjun keskellä tulonjakoa tulee tarkastella uudestaan. Nyt kauppa on kannattavuudessa ihan toisenlaisessa asennossa kuin teollisuus -joka sinnittelee- tai ahdingossa elävät viljelijät, sanoo Leppä.

Aiempia uutisia

Yök, uunikalaa! Kun lapset skippasivat kouluruuan, keittiö mylläsi listaa – kysely paljasti ruokailun äärilaidat samassa maakunnassa

Uusi keksintö auttaa ratkomaan EU:n ruokahävikkiongelmaa - Suomalainen biojätevaaka opettaa ottamaan ruokaa vain sopivasti

Tutkijat kuvasivat koululaisten ruokatarjottimia – Uusi tutkimus kertoo, miten harva syö aterian kaikki osat: "Se oli silmiä avaavaa"

Onko halpuutuksen aika ohi? Ruuan hinta nyt nopeassa nousussa – Katso kymmenen eniten kallistunutta elintarviketta