Hyppää sisältöön

"Tunne kuin elävältä nyljetty" – Presidentti Niinistö ryöpytti presidenttikirjojen tekijöitä virheistä ja nimettömistä lähteistä

Presidentti Sauli Niinistö on ärsyyntynyt viime kuukausina julkaistuista kirjoista, joissa käsitellään hänen toimintaansa presidenttinä.

Toimittaja Lauri Nurmi (vas), tietokirjailija ja kolumnisti Risto Uimonen, tietokirjailija Tuomo Yli-Huttula ja Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö osallistui Turun kirjamessuilla keskusteluun politiikan kirjoista. Keskusteluun osallistuivat myös toimittaja Lauri Nurmi (vas), tietokirjailija ja kolumnisti Risto Uimonen ja tietokirjailija Tuomo Yli-Huttula.

Presidentti Sauli Niinistö kohtasi Turun Kirjamessuilla presidentistä kolme erilaista kirjaa kirjoittaneet Lauri Nurmen, Risto Uimosen ja Tuomo Yli-Huttulan.

Kolmen vartin keskustelussa varsinkin presidentti Niinistön tunteet kävivät kuumina. Presidentin tulilinjalle joutui erityisesti toimittaja Lauri Nurmi, joka on kirjoittanut yhdessä toimittaja Matti Mörttisen kanssa Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan.

Niinistö: Kylillä jutut kertaantuvat

Elokuussa kirjakohun kuumimpina aikoina presidentti Niinistö julkaisi Facebook-sivuillaan Lauri Pohjanpään Kalajuttu-runon.

Kirjamessuilla Niinistö kuvaili runon kertovan siitä, miten ihmiset juttuihin suhtautuvat.

– Siis miten pieni, pieni kiiski oli illan mittaan suuren., suuren hauki, kun kylällä juttu kertaantui. Me ihmiset olemme sellaisia, että vähän mielellämme panemme juttuihin lisää, Niinistö luonnehti.

Nimettömät tietäjät ärsyttävät presidenttiä

Presidentti Niinistöä tuntui suututtavan erityisesti nimettömien lähteiden käyttö politiikan kirjoissa ja henkilökuvissa.

– Ja kun sitten kaupungilla alkaa kuulua puheita siitä, että kerropas jotain siitä Niinistöstä. Ei tarvitse nimellä kertoa, voit olla nimettömänä. Niin kyllä se tietenkin vähän sellaisen ikävänkin sävyn jättää, kun ei ole aina ihan varma niistä motiiveista, joilla kirjoja syntyy, Niinistö totesi.

Niinistö esitti toiveen, että saisi hoitaa ensin hommansa ennen kuin sitä lähdetään arvioimaan.

– Joskus olen tuolta Amerikan politiikasta kuullut vähän samassa asemassa olleen henkilön toteavan, että niin on tunne kuin elävältä nyljetty, Niinistö kuvaili tuntojaan.

Kirjamessujen keskustelussa käsiteltiin laajemminkin nimettömien lähteiden käyttöä. Tietokirjailijat Risto Uimonen ja Tuomo Yli-Huttula suhtautuivat varovaisesti nimettömien lähteiden puheisiin.

Toimittaja Lauri Nurmi korosti, että lähteiden on vaikea puhua kriittisesti vallassaolijasta.

Presidentti Sauli Niinistö istui portailla kuuntelemassa Turun kirjamessujen keskustelua. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Niinistö: Politiikassa kateutta ja katkeruutta

Presidentti Niinistö tunnisti erilaisia syitä nimettömyyden suojasta kertomiselle.

– Moni meistä on varmasti törmännyt elämässään siihen, että sellainen ihminen, joka ei oikeasti tiedä, mutta pitää tärkeänä, että muut luulevat, että hän tietää, kertoo mielellään hyvin paljon, Niinistö arvioi.

Niinistön mukaan yksi syy nimettömille kertomuksille on puhtaasti katkeruus tai kateus.

– Kun nyt presidentinvaalit menivät noin kun menivät, niin älkää ollenkaan luulko, ettenkö heti ensimmäisenä huolestunut siitä, että tästä ei hyvä tule. Ei todellakaan. Koska sekin on aika inhimillistä, että tunnetaan sellaisia katkeruudenkin tai kateuden häiviä, eikä se ole politiikassakaan vieras, Niinistö purki mieltään.

Lue myös:

.
.