1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiina vaitonainen Interpolin johtajan katoamisesta – perhe Ranskan poliisin suojeluksessa

Kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin johtaja Meng Hongwei katosi syyskuun lopulla.

INTERPOL
Meng Hongwei.
Meng Hongwei.Interpol

Kiina pysyy vaitonaisena kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin johtajan Meng Hongwein katoamisesta. Maan ulkoministeriö ei ole vastannut uutistoimisto AFP:n kommenttipyyntöihin.

Aiemmin niukkasanainen Interpol tiedotti lauantaina pyytäneensä Kiinan viranomaisilta tietoja johtajastaan. Järjestö vetoaa huoleen tämän hyvinvoinnista, ja toivoo saavansa virallisen vastauksen. Järjestö ilmoitti myös, että se käytti lainvalvontaviranomaisten kanavia esittäessään tietopyyntönsä.

Vielä perjantaina Interpol tiedotti, että tapaus kuuluu Ranskan ja Kiinan viranomaisille, ja ettei se kommentoi asiaa tämän enempää.

64-vuotias Meng nähtiin viimeisen kerran syyskuun lopulla, kun tämä oli lähdössä Kiinaan Interpolin päämajasta Ranskan Lyonista. Mengin katoamisesta ilmoitti hänen vaimonsa. Ranskan poliisi on ilmoittanut käynnistäneensä etsinnät Mengin löytämiseksi.

Hongkongissa toimiva South China Morning Post -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) raportoi perjantaina, että Meng vietiin kuulusteltavaksi heti hänen saavuttuaan Kiinaan. Lehden mukaan Meng on Kiinassa rikostutkinnan kohteena. Lehden tiedot perustuvat nimettömään lähteeseen.

Ranska ymmällään tilanteesta

Ranskan sisäministeriö tiedotti perjantaina maan olevan ymmällään Interpolin johtajan tilanteesta, ja olevansa huolissaan hänen vaimonsa saamista uhkauksista.

Ministeriön mukaan Mengin puolisoa on uhkailtu puhelimitse ja sosiaalisessa mediassa. Ministeriön mukaan vaimo ja hänen lapsensa ovat Ranskan poliisin suojeluksessa.

Kyseessä on viimeisin korkean profiilin katoaminen Kiinassa, missä useat hallituksen virkamiehet, liikemiehet ja julkimot ovat hävinneet viikoiksi tai kuukausiksi kerrallaan.

Korkeiden virkamiesten kohdalla katoamiset ovat usein liittyneet korruptiotutkintaan.

Meng on Kiinan kansalainen. Hänet valittiin Interpolin johtajaksi marraskuussa 2016, ja hänen toimikautensa on määrä jatkua vuoteen 2020 saakka.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi