Herätys: Ylen laskuri näyttää säästöjen karttumisen, matkustusilmoitus voi pelastaa perheesi ja Brasiliassa äänestetään presidentistä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.
Mikko Kuusisalo / Yle

Asiantuntijat neuvovat: Näin sijoittamisessa pääsee alkuun

Bloggari Natalia Salmela kokeili Ylen säästölaskuria ja se yllätti hänet täysin. Laskuri näyttää, miten korkoa korolle -ilmiö voi kasvattaa säästöjä pitkällä aikavälillä. Yle kokosi asiantuntijoiden seitsemän neuvoa sijoittamiseen aloittamiseen.

Syyslomalainen! Älä jätä matkustusilmoitusta tekemättä, sillä se voi pelastaa perheesi

Koulujen syyslomakausi alkaa viikon päästä ja tuhannet suomalaiset suuntaavat lomalle ulkomaille. Sitä ennen olisi hyvä tehdä ulkoministeriölle matkustusilmoitus, vaikka reissulle lähdettäisiinkin vain naapurimaahan. Näin ministeriö saa kriisitilanteessa matkalaisiin tai heidän läheisiinsä helpommin yhteyttä. Suosituksesta huolimatta suurin osa suomalaisista jättää matkustusilmoituksen tekemättä.

Nainen kävelee ilman kenkiä mutaisella autotiellä.
Rankkasateet Las Palmasissa lokakuussa vuonna 2015.Elvira Urquijo A. / EPA

Näyttelijä Antti Reini tallentaa kuviinsa metsän voimaa

Antti Reini liikkuu metsässä lähes päivittäin. Siellä asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa. Metsässä Reinillä on usein mukana kamera. Näyttelijä myöntää, ettei metsän taianomaisuuden tallentaminen ole helppoa. Reini tunnetaan lähinnä elokuvarooleistaan, mutta näyttelemisen lisäksi hän tekee musiikkia ja kirjoittaa. Työn alla on parhaillaan romaani.

Puita veden äärellä.
Antti Reini kuvasi Metsä-kirjan kuvat pääosin kotinsa lähimetsissä.Antti Reini / Like

Brasiliassa äänestetään presidentistä – ja lennetään kopterilla

Brasilian tuloerot ovat suuret, ja se näkyy hyvin 13 miljoonan asukkaan São Paulossa. Kaupungissa on nelisensataa helikopterikenttää ja yli 700 rekisteröityä helikopteria. Niiden ympärille on syntynyt myös uusia liikeideoita, kuten kyytipalvelu Voom, joka haluaa tehdä helikopterimatkustamisesta yhtä vaivatonta kuin taksin tilaamisesta. Vaikka Voom toimii Uberin tapaan ja hinnat ovat muita kaupunkeja alhaisemmat, kyyti lentokentälle maksaa silti yli kymmenesosan keskivertobrasilialaisen kuukausipalkasta.

Saõ Paulon kaupunki.
13 miljoonan asukkaan Saõ Paulo on Brasilian ja koko Etelä-Amerikan merkittävin talouskeskus.Erkka Mikkonen / Yle

Kavanaugh Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi

Yhdysvaltain senaatti on nimittänyt odotetusti Brett Kavanaugh'n korkeimman oikeuden tuomariksi. Äänestys keskeytettiin useasti nimitystä vastustavien mielenosoittajien huutojen vuoksi. Kavanaugh'n nimitystä kannatti 50 ja vastusti 48 senaattoria. Konservatiiveilla on nyt enemmistö yhdeksän jäsenisessä korkeimmassa oikeudessa.

Brett Kavanaugh'n valinnan vastustajat kokoontuivat Capitol-kukkulalle ennen senaatin äänestystä.
Brett Kavanaugh'n valinnan vastustajat kokoontuivat Capitol-kukkulalle ennen senaatin äänestystä. Useita protestoijia päätyi käsirautoihin poliisin määrättyä mielenosoittajat pois kongressin portailta.EPA

Päivä on poutainen

Yö oli kylmä suuressa osassa maata, joten tienpinnat ovat saattaneet jäätyä. Ajokeli voi olla aamun aikana liukas varsinkin Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Sadealue kulkee aamulla etelärannikon tuntumassa itään. Päivällä on poutaa. Maan keskivaiheilla voi tulla yksittäisiä sadekuuroja. Lue lisää säästä täältä.

Sääennuste sunnutaille 7. lokakuuta.
Sääennuste sunnutaille 7. lokakuuta.Yle