Yle Indonesiassa: Kansainvälinen apu saapuu vihdoin Palun maanjäristyksen uhreille

Maailman apu on päässyt käyntiin vasta viime päivinä. Maanjäristyksen jäljet ovat vaikeuttaneet pelastustöitä pahasti.

Indonesia
Kuljetuskoneen lstia puretaan.
Kansainvälisen Punaisen Ristin logistiikkakoordinaattori Riku Ässämäki (kuvassa vasemmalla) järjesti avustuskuljetusta lauantaina Palun kentällä.Kirsi Crowley

IndonesiaKansainvälisen Punaisen Ristin logistiikkakoordinaattori Riku Ässämäki pinoaa telttoja, peittoja ja vesikanistereita lentokentällä Indonesiassa.

Nämä ovat kauan odotettua kansainvälistä apua valtavan maanjäristyksen uhreille Indonesian Palun kaupungin seudulle. Ässämäki ja muita suomalaisia logistikkoja koordinoivat avun toimitusta yhdessä maailman haastavimmista luonnonkatastrofeista.

Uutisnälkäiset ovat nähneet järkyttäviä kuvia Sulawesin saaren jättiläistsunamista ja maanjäristyksestä, joka paikoin loihti maaperän mutavellipyörteeksi.

Jo noin 1650 ihmistä on löydetty kuolleena Palun kaupungista ja lähiseudulta, mutta raivaustöiden edetessä uhrien määrän uskotaan nousevan rajustikin. Palun seudulla sadat tuhannet ovat nähneet nälkää ja janoa. Kaupungista loppuivat paitsi ruoka ja juoma, myös polttoaine ja sähkö.

Kuljetuskoneen lstia puretaan.
Tavara pitää tuoda tuhoalueelle lentokoneilla, mutta lentokenttä on osittain tuhoutunut eli isoja koneita ei voida käyttää.Kirsi Crowley

Maailman apu on päässyt käyntiin kuitenkin vasta viime päivinä. Kansainvälisen Punaisen Ristin Aasian alueen logistiikkakoordinaattori Riku Ässämäki kertoo, että maanjäristyksen jäljet ovat vaikeuttaneet pelastustöitä pahasti.

– Ollaan logistisesti erittäin haastavassa paikassa. Päätiet ja sillat ovat osin tuhoutuneet. Tavara pitää tuoda lentämällä, mutta lentokenttä on osittain tuhoutunut eli tänne ei voi tulla isolla koneella, Ässämäki kertoo.

Indonesian pääkaupunki Jakarta on kaukana Sulawesin saaresta. Läheisen Borneon saaren Balikpapanin kaupungista onkin tullut kansainvälisen avun keskusvarasto. Hätäapu toimitetaan sieltä pienillä rahtikoneilla Palun hauraalle kentälle. Apua toimittavat jo useat maat. Punainen risti toi lauantaina Paluun Australian lahjoittamaa reilun 6 miljoonaan lastia.

Sulawesin saarella äärimmäisen hädän auttaminen onkin nyt kansainvälinen ponnistus. Indonesian presidentti Joko Widodo pyysi kansainväliseltä yhteisöltä apua lähes heti katastrofin jälkeen. Maailman apu on tullut piinallisen hitaasti kahdeksan päivää sitten tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen. Se on herättänyt ihmetystä.

Pelastustyöntekijät etsivät raunioista uhreja Palun kaupungissa Sulawesin saarella tiistaina.
Pelastustyöntekijät etsivät raunioista uhreja Palun kaupungissa Sulawesin saarella tiistaina.Hotli Simanjuntak / EPA

Punainen Risti teki lauantaina vasta toinen avustuslentonsa Paluun. 2 000 perheelle tuodut tarvikkeet tuntuvat vähäiseltä avun tarpeeseen nähden. Tarve on valtava. Jopa 200 000 ihmisen arvellaan kärsivän niin ruoan juoman kuun kodin puutteesta.

Seitsemän ja puolen magnitudin järistys ravisteli kokonaisia lähiöitä ja kyliä maan tasalle. Yli 1 600 ihmistä on kuollut. Palun seudulla näkee jatkuvasti lapioiden kanssa liikkuvia ihmisiä pelastusliiveissään kaivamassa kuolleita esiin mudan imaisemia tai talojen murskaan loukkuun jääneitä uhreja.

Indonesian katastrofivalmiusviranomaisten mukaan noin 150 ihmistä on vielä raunioissa, mutta uhrien määrä saattaa vielä nousta huomattavasti. Riku Ässämäki sanoo, että urakka on haastava.

– Kyllä menee viikkoja helposti ellei kuukausia että saadaan asioita sellaiseen tolaan, että ihmisillä on hyvä olla.

On vaikea nähdä jälleenrakentamista nopeaksi. Palussa ja ympäristössä kokonaisia lähiöitä makaa murskana. Moni ei jaksa odottaa apua. Australian puolustusvoimien tekemä Punaisen ristin avustuslentokin täyttyi paluumatkalla raunioituneesta kotikaupungista pakenevia ihmisiä. Heitä pyrkii kaupungista ulos joka päivä.