Kanadassa pähkäillään: Saavatko poliisit pössytellä vapaa-ajallaan kannabista?

Osa Kanadan kaupungin poliisivoimista suhtautuu kannabiksen vapaa-ajan käyttöön alkoholin nauttimisen tavoin, mutta Calgaryssa poliisien kannabiskäytölle on nollatoleranssi.

Kannabiksen laillistaminen
Mies polttaa marihuanasätkää
Brandon Marshall / AOP

Kanadan poliisivoimissa pohditaan parhaillaan, voivatko poliisit poltella vapaa-aikanaan marihuanaa, kun se laillistetaan virkistyskäyttöön 17. päivä lokakuuta.

The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan linjauksia asiaan vielä mietitään useissa kaupungeissa, mutta neljässä päätös on jo tehty: Vancouver, Ottawa, Regina ja Montreal ovat linjanneet, että poliisit saavat käyttää kannabista vapaa-aikanaan, kunhan he saapuvat töihin työkuntoisina.

– Emme sano työntekijöillemme, etteivät he saa juoda alkoholia vapaa-aikanaan työn ulkopuolella, ilmoittaa Reginan poliisipäällikkö Evan Bray lausunnossaan viitaten, että myös kannabiksen käyttöä tulisi kohdella samalla tavoin.

Vancouverissa poliiseja on kehotettu arviomaan itse, ovatko he työkuntoisia. Niin ikään Saskatoon kaupungin poliisivoimissa luotetaan maalaisjärjen käyttöön:

– Niin kuin missä tahansa työpaikassa, et voi tulla töihin, jos olet alkoholin, huumeen tai reseptilääkkeen vaikutuksen alaisena, totesi kaupungin poliisitarkastaja David Haye CBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Calgary sen sijaan on maan ensimmäinen kaupunki, jossa poliisien kannabiskäytön suhteen on nollatoleranssi.

Calgaryn poliisin sisäisessä muistiossa todetaan, ettei kannabiksen käyttö sovi poliisivalan vannoneille viranomaisille alalla, jossa käytetään ampumaseita. Tämä koskee sekä työ- että vapaa-aikaa, muistiossa linjataan.

Kohu kannabissuklaata virka-ajalla nauttineista poliiseista

Kanadan armeija antaa sotilaidensa käyttää kannabista syötävässä muodossa, mutta tämän on tapahduttava vähintään kahdeksan tuntia ennen työajan alkua.

Kanadan suurimman kaupungin Toronton poliisivoimissa kannabiskäytön virallisia linjauksia vasta valmistellaan.

Kaupungin poliisi niitti aiemmin tänä vuonna kyseenalaista mainetta, kun kaksi poliisia jäi kiinni syötyään kannabiksella terästettyä suklaata baarissa virka-aikana. Kaksikko joutui pyytämään apuvoimia sen jälkeen, kun suklaan nautiskelu aiheutti heille hallusinaatioita. Kyseiset poliisit pidätettiin virantoimituksesta ja heitä vastaan on nostettu sittemmin virkarikossyytteet.

Kanadan parlamentti hyväksyi kesäkuussa kannabiksen laillistamisen viihdekäyttöön. Lain mukaan yli 18-vuotiaat saavat pitää hallussaan enimmillään 30 grammaa marihuanaa omaan käyttöönsä. Kannabiksen kasvatukseen ja myyntiin tarvitaan lupa.

Kannabiksen laillistaminen ei lisänne kanadalaisten kannabiskokeiluja, kysely kertoo

Kanada laillistaa viihdekannabiksen