Poliisi tutkii Espoon autopaloja törkeänä vahingontekona – Asukas: Paha ja ahdistunut olo tulee

Poliisi toivoo vihjeitä tapahtuneesta. Tutkinta oli sunnuntaina alkuvaiheessa.

Poltettuja autoja Matinkylässä Espoossa 7. lokakuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Poliisin tutkinta Espoon Matinkylässä yöllä olleista autopaloista on alkuvaiheessa, kerrotaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta Ylelle.

Rikoskomisario Teemu Värtinen kertoo, että autopalojen syttymissyytä on paikan päällä tutkimassa muun muassa poliisin tekninen yksikkö.

Matinkylän alueella paloi yöllä yhteensä viisi pysäköitynä ollutta henkilöautoa kahdessa eri paikassa. Palopaikat ovat muutaman sadan metrin etäisyydellä toisistaan. Pelastuslaitos sai hälytyksen paloista neljän jälkeen aamuyöllä.

Värtinen ei ota kantaa siihen, onko teko ollut suunnitelmallinen. Hän kuitenkin toteaa, että kun viisi autoa on sytytetty tuleen, voi taustalla olla suunnitelmallisuutta. Tämä selviää vasta kun poliisin tutkinta etenee.

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

– Vielä emme myöskään osaa sanoa, onko autot valittu jollakin tietyllä perusteella, Värtinen kertoo.

Poliisi tutkii aluksi syttymissyytä ja pyrkii selvittämään, ketä alueella on palojen syttymisaikana liikkunut. Värtinen kertoo, että myös yleisöltä toivotaan vihjeitä. Niitä voi antaa sähköpostitse tai puhelimitse (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin mukaan ketään ei ole toistaiseksi otettu kiinni tapahtuneesta epäiltynä eikä epäiltyjä ole vielä tiedossa. Autopaloja tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä vahingonteko ja vahingonteko.

Poliisi on luvannut maanantaina tiedottaa tutkinnan tilanteesta tarkemmin, ellei sitä ennen selviä merkittäviä uusia tietoja.

Värtinen kertoi Ylelle sunnuntaina iltapäivällä, ettei tutkinnasta ole uutta kerrottavaa. Espoossa paloi sunnuntaina iltapäivällä kuorma-auto, jonka syttymissyy oli epäselvä.

Alueen asukas: Ikävä tunne tulee

Palopaikan lähellä asuva Tarja Tiainen kertoo ettei kuullut yöllä pamahduksia tai muuta ääntä palosta. Hän havahtui aamuviideltä huomaamaan, kuinka polisit katsoivat autoja taskulamppujen kanssa.

Hän kuvailee autopolttojen aiheuttavan ikävää tunnetta lähialueen asukkaalle. Paha ja ahdistunut olo tulee, Tiainen sanoo.

– Kahdeksan vuotta sitten oli samanlainen tapaus samalla parkkipaikalla, silloin näin kun liekit löivät. Nyt en kuullut enkä nähnyt, Tiainen kertoo Ylelle.

Hän arvelee palojen taustalla olevan jonkinlaista ilkivaltaa.

Palanutta autoa hinattiin pois parkkipaikalta Matinkylässä. Kuva: Yle

Alueella pitkään asunut Bena Salonaho toteaa, että tällaisissa tilanteissa on aina riskinä palon leviäminen vielä pahemminkin.

– Olen täällä 45 vuotta asunut, ja on tällaisia sattunut joskus ennenkin. Aina on tekijä jäänyt kiinni, Salonaho muistelee.

Hän epäilee, onko tekijä voinut saada idean Ruotsista, jonka eteläosissa oli elokuussa lukuisia autojen tuhopolttoja.

– Eiväthän nämä itsekseen syty, vaan joku on laittanut ilkivaltamielessä palamaan, Salonaho arvioi.

Kuva: Yle