Suuri enemmistö suomalaisista uskoo, että poliitikot ymmärtävät toisiaan tarkoituksella väärin

Lähes kaksi kolmesta kokee, että myös tavalliset kansalaiset ymmärtävät tarkoituksella väärin toistensa sanomisia.

Poliittinen keskustelu
A-studion Talk-keskusteluohjelmassa vieraina ovat puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.), Antti Rinne (sd.) ja Touko Aaltoa (vihr.) tämän sairausloman takia sijaistava Maria Ohisalo (vihr.)
Yle

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaisista peräti 80 prosenttia arvioi, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toistensa sanomisia ja puhuvat toistensa ohi.

Kantar TNS:n Gallup-kanavalla syyskuun alkupuolella tehty noin tuhannen henkilön kysely antaa synkän kuvan suomalaisesta keskusteluilmapiiristä. Haastattelut tehtiin 7.-13.9. ja tutkimustulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Poliittisessa keskustelussa kysymys tahallisesta tai tahattomasta väärinymmärryksestä on noussut viimeksi esille ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusta punninneen eduskuntaäänestyksen jälkipuinnissa.

Kokoomus lähetti nuhteet pääministerille

Heti perjantain 21. syyskuuta luottamuslauseäänestyksen jälkeen kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen lähetti tiedotteen, jossa moitittiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) toimintaa.

– Emme hyväksy vähättelyä edustajiemme arvopohjaa kohtaan. On käsittämätöntä, että pääministeri on todennut, että äänestyksen ei pitäisi olla kenellekään vaikeaa, Jokisen allekirjoittamassa tiedotteessa toruttiin.

Myöhemmin selvisi, että Sipilä oli puhunut keskustan eikä kokoomuksen kansanedustajista. Jokisen mukaan väärinymmärrys perustui tiedotusvälineistä saatuihin tietoihin.

Ohisalo: Hallituksen politiikka loukkaa naisia

Ylen A-talk ohjelmassa 27.9. vihreiden sijaispuheenjohtaja Maria Ohisalo liitti yhteen hallituspuolueiden tuen Soinille ja hallituksen naisten oikeuksia loukanneen politiikan.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton epäluottamuslauseessa Soinille korostettiin, että Soinin abortinvastaiset esiintymiset loukkaavat naisten ja tyttöjen oikeuksia.

Ohisalo näki hallituksen politiikassa laajemminkin naisten oikeusien polkemista.

– Siinä on ollut aika vahva miesten oikeuksien painotus monessa kohtaa. Tämä ei ollut ainoa asia. Esimerkiksi varhaiskasvatukseen tehdyt leikkaukset tai julkisen sektorin kiky-heikennykset, lomarahaleikkaukset, ovat osuneet aika pienipalkkaisiin, naisvaltaisiin aloihin, Ohisalo muistutti.

Ohisalon mukaan hallituspuolueiden yhteinen tuki Soinille vahvisti hänen käsitystään siitä, että hallitus on yleisesti näiden arvojen takana.

Sipilä: Iljettävää syöttää arvot suuhun

Pääministeri Juha Sipilä torjui väitteen ja syytti Ohisaloa arvojen syöttämisestä toisen suuhun. Hallituspuolueiden mielestä Soini-äänestyksessä oli koko ajan kysymys hallituksen luottamuksesta eikä aborttioikeudesta.

– Tämän minä toivoisin, että tässä poliittisessa keskustelukulttuurissa muuttuisi, että me syötämme toisillemme arvot suuhun ja päähän ja sydämeen. Näin ei saa tehdä.

– Ei missään tapauksessa minkään päätöksen taustalla ei ikinä ole ollut naisten oikeuksien polkeminen. Ei takuulla ole ollut eikä ole tästä eteenpäinkään. Tämä on se mikä tekee politiikasta vähän iljettävää, Sipilä tuomitsi Ohisalon syytökset.

Kohu jatkui, kun vihreiden kansanedustajaa Emma Karia arvosteltiin Sipilän sanomisten tahallisesta väärintulkinnasta aborttioikeutta puolustaneessa mielenosoituksessa eduskunnan portailla.

– Pääministeri Sipilä sanoi, että häntä iljettää, häntä iljettää se, että tästä asiasta on noussut tällainen poru. Iljettää!, Emma Kari kiihdytti mielenosoittajia.

Emma Kari puolusti (siirryt toiseen palveluun) esiintymistään sillä että hänen ja monen muun on todella vaikea käsittää, miten tässä ei olisi ollut kyse arvoista ja arvoihin perustuvasta äänestyksestä.

Puolet suomalaisista syyttää mediaa vääristelystä

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkistaman tutkimuksen mukaan 51 prosenttia suomalaisista katsoo, että tiedostusvälineet (lehdistö, tv ja radio) vääristävät tarkoituksella puolueiden ja poliitikkojen viestejä.

Ajatuksen torjuu reilu kolmannes eli 36 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Perussuomalaisten ja keskustan kannattajat ovat muita varmempia siitä, että media värittää puolueiden ja poliitikkojen viestejä. SDP:n ja vasemmistoliiton tukijoista enemmistö luottaa median välittävän viestit oikein.

Selvästi yli puolet (57 prosenttia) kyselyyn vastanneista näkee, että etujärjestöt ymmärtävät tarkoituksella väärin toistensa sanomisia ja puhuvat toistensa ohi. Näin ajattelevat muun muassa keskustan ja kokoomuksen kannattajat.

Suomalaisista joka neljäs torjuu epäilyt etujärjestöjen tahallisesta väärinymmärryksestä. Tätä mieltä ovat pääosin työttömät, SAK:n jäsenet ja SDP:n kannattajat.