Afrikka on nyt in katutanssissa – hip hopin alkulähteiltä haetaan elämäniloa: "Elämän kurjat puolet voi laittaa musiikkiin"

Perinteisiä afrikkalaisia tanssilajeja yhdistelevä afrobeat-katutanssilaji on noussut erittäin suosituksi Ruotsissa.

street dance
Afrikka on in katutanssissa
Afrikka on in katutanssissa

Kädet liikkuvat vimmaisesti ympyrää, ja jalat takovat maata. Liikkeet rytmittyvät afrikkalaisten rumpujen kiihkeään tahtiin.

Helsingin Kulttuurikeskus Caisassa on käynnissä Reaction-esitys, jossa on mukana suomalaisia ja afrikkalaisia tanssijoita. Esitys on osa viikonloppuna pidettyä A Change Of Direction -festivaalia. Katutanssitapahtuman ohjelmassa oli esityksen lisäksi workshopeja ja breakdance-kilpailuja.

Afrikkalainen tanssi
Reaction-esityksessä nähtiin perinteistä ja modernimpaa afrikkalaista tanssia.Katriina Laine / Yle

Varsinainen tapahtuma oli sunnuntaina pidetty Battle of the Year -kisa, jossa valittiin Pohjoismaiden edustajat marraskuussa Pariisissa pidettävään kansainväliseen breakdance-kilpailuun.

Tapahtuman puuhamies on madagascarilainen tanssinopettaja ja koreografi Njara Rasolo, joka on tanssinut parikymmentä vuotta. Hän tanssi aluksi afrikkalaisia tansseja, mutta laajensi osaamistaan katutansseihin, kun näki niitä televisiosta.

– Ennen kuin hip hop -kulttuuri tuli Afrikkaan, me tanssimme jo kaduilla. Kun näimme televisiosta tanssijoita pyörimässä päällään tai selällään, aloimme opiskella niitä liikkeitä, Rasolo kertoo.

Afrikkalainen tanssi
Yhteiskunnan nykymenoa kritisoivassa Reaction-esityksessä tanssijoilla oli tehosteena otsalamput.Katriina Laine / Yle

Hip hop -kulttuuri kehittyi New Yorkissa, mutta musiikin ja tanssin alkulähteinä pidetään Afrikkaa. Nyt katse on jälleen kääntynyt takaisin juurille. Monipuolisesta afrikkalaisesta kulttuurista haetaan vaikutteita valtavirtamusiikkiin ja katutanssiin.

– Se on kehä. Ensimmäiset aloittivat tyylin, se modernisoitiin, ja nyt mennään takaisin. Mietitään, mistä lähdettiin ja missä ollaan nyt ja yhdistetään ne uudeksi ja erilaiseksi, pohtii Suomeen juuri afrikkalaista tanssia opettamaan tullut kenialainen Edwin Bosire.

Edwin Bosire
– Olisi hyvä yhdistää afrikkalaista ja eurooppalaista tanssia ja katsoa, mitä siitä syntyy. Olemme rutinoituneita tekemään aina samaa, joten mitäpä jos kokeilisimme jotain muuta, ehdottaa kenialainen tanssinopettaja Edwin Bosire.Tanja Heino / Yle

Njara Rasolo uskoo, että afrikkalaisessa kultuurissa kiinnostaa ennen kaikkea sen positiivisuus.

– Afrikkalainen fiilis kultuurissa, ihmisissä, musiikissa ja elämäntyylissä on silkkaa elämän riemua. Haluamme näyttää sen musiikissa ja tanssissa.

Afrobeat tanssittaa Ruotsissa

Helsinkiläisellä tanssistudiolla raikuu tämän päivän afrikkalainen popmusiikki. Tanssijat liikkuvat nopean biitin tahdissa.

Joukkoa johtaa ruotsalainen tanssinopettaja ja koreografi Sara Galan, joka on tullut vetämään afrobeat-tuntia. Galan on maassaan arvostettu koreografi, joka on erikoistunut afrikkalaisiin tansseihin ja jamaikalaiseen dance halliin.

Sara Galan
– Afrikkalaisessa musiikissa on paljon sielua ja sydäntä. Joskus Afrikassa ei ole muuta, joten tanssi ja musiikki voi viedä elämässä eteenpäin, pohtii ruotsalaiskoreografi Sara Galan.Tanja Heino / Yle

Ruotsalainen on hankkinut oppinsa pitkin Afrikkaa. Hänen repertuaariinsa kuuluvat muiden muassa kongolainen nbombolo (Nbomboloa YouTubessa (siirryt toiseen palveluun)), ghanalainen azonto (Azontoa YouTubessa (siirryt toiseen palveluun)) ja senegalilainen sabar (Sabaria YouTubessa (siirryt toiseen palveluun)).

– Länsimaissa ihmiset ovat tottuneet saamaan kaiken. Afrikassa ihmiset tanssivat, koska heillä kaikkea ei ole. Tanssi ja musiikki ovat osa heidän identiteettiään toisella tavalla kuin meillä, Galan sanoo.

Sara Galan yhdistelee afrikkalaisia tanssilajeja keskenään tämän päivän rytmeihin. Siitä syntyy katutanssin tyylilaji afrobeat, joka on erittäin kovassa nosteessa Ruotsissa.

– Afrobeatista on tullut lyhyessä ajassa erittäin suosittua. Ruotsissa järjestetään paljon myös afrikkalaisia klubi-iltoja, ja afrikkalaisia artisteja tulee esiintymään yhä enemmän meille ja Eurooppaan.

Sara Galan
– Afro trap -musiikki on ujuttautumassa valtavirtaan. Se on hip hopia, mutta afrikkalaisella biitillä, sanoo Sara Galan.Tanja Heino / Yle

Galanin mukaan onkin jo aika, että esimerkiksi hip hop -kulttuurissa otetaan jälleen vaikutteita Afrikasta.

– Afrikkalaisen tyylin ja kulttuurin kauneus on, että siinä on mukana paljon onnellisuutta. Elämän kurjat puolet voi laittaa musiikkiin. Tanssi ja musiikki vievät elämässä eteenpäin.

Lue myös: Afrikan rytmit ovat nyt hip hopissa muotia, ja siksi musiikkijätit ovat rantautuneet etsimään kykyjä – "Saan inspiraatiota vaikka vuotavan vesihanan tippumisesta"