1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Kylmä yö edessä – ensi viikon puolivälissä tulossa harvinaisen lämmintä, etelässä jopa +15

Alkuviikon koleus ja sateet siirtyvät keskiviikkona lämpimien ilmamassojen tieltä.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Viime yö oli syksyn tähän asti kylmin. Aamuyöstä Muoniossa mitattiin 13,5 astetta pakkasta.

Sunnuntain ja maanantain välisestä yöstä ei ole tulossa yhtä kylmä, mutta Lapissa lämpötila voi olla noin -10 asteessa ja etelässäkin nollassa tai tai vähän pakkasen puolella, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Maanantaiaamuksi on Länsi-Suomeen annettu kelivaroituksia kuurassa tai jäässä olevien teiden vuoksi. Aamusta on kuitenkin Koskelan mukaan tulossa pääosin aurinkoinen, vaikka paikoin voi esiintyä sumua.

Aamupäivän aikana pilvisyys lisääntyy ja sää muuttuu tuuliseksi. Iltapäivällä Länsi-Suomeen on tulossa sadealue, joka puuskaisen tuulen kanssa liikkuu iltaa kohti itään. Lapissa sade saattaa tulla illalla räntänä tai lumena. Maan eteläosissa saattaa sataa läpi maanantain ja tiistain vastaisen yön.

Sääanimaatio

Tiistaina poutaantuu, keskiviikkona lämpenee

Myös tiistaista odotetaan tuulista, mutta vähemmän sateista päivää. Pohjoisessa on osaksi aurinkoistakin. Tiistain aikana sadealue liikkuu itään, ja sää poutaantuu. Keskiviikkona alkaa lämmetä.

– Lämpimät ilmamassat näyttäisivät tuovan etelään jopa 15 asteen lämpötiloja, jos aurinko paistaa, ja 10 asteen, jos sää on pilvinen, sanoo Koskela.

Loppuviikko on keskiviikosta eteenpäin poutainen, etelässä lämmin ja Lapissakin plussan puolella, sanoo Koskela. Odotettavissa olevat 10–15 asteen lämpötilat ovat Koskelan mukaan selvästi vuodenaikaan nähden lämpimiä.