Lakiesitys kevytautojen sallimiseksi etenee – ajoneuvojen virittäminen huolettaa: "Suomessa ei myydä yhtään henkilöautoa, jonka maksiminopeus olisi alle 160 kilometriä tunnissa"

Liikenne- ja viestintäministeriön esitys lakimuutoksesta kevytautojen sallimiseksi sai Euroopan komissiolta muutaman huomautuksen, mutta ministeriön asiantuntijan mukaan ne on otettu huomioon.

Liikenne ja kuljetus
nopeusrajoitin auton mittarissa
Auton mittaristossa syttyy vihreä valo, kun nopeusrajoitin menee päälle.Mari Kahila / Yle

Nopeusrajoitettujen autojen eli kevytautojen on uutisoitu liikkuvan Suomen teillä jo ensi vuonna.

Käytännössä ajoneuvo olisi muuten tavallinen auto, mutta sen nopeutta rajoitettaisiin maksimissaan 45 kilometriin tunnissa.

Liikenne- ja viestintäministeriö on valmistellut lakiesitystä (siirryt toiseen palveluun), joka mahdollistaisi vuosimallia 2014 tai uudempien henkilöautojen muuntamisen kevytautoiksi. Lakimuutos on nyt edennyt siihen vaiheeseen, että hallitus on antanut eduskunnalle asiasta esityksen.

Mopoautoyritys Ligierin tuotepäällikkö Ulf Lemström ei lakiesityksen etenemisestä huolimatta usko, että hanke toteutuu.

– On yllätys, että hanketta on viety näin hanakasti eteenpäin, sillä EU on tehnyt lakiesitykseen huomautuksia. Suomen hyvälle hallintotavalle on erikoista, että huomautusta ei käsitellä ensin, vaan hanketta silti ajetaan läpi.

Huomautukset ovat tiedossa

Lakiesityksen saamat huomautukset koskevat muun muassa ajokortti-, ajoneuvoluokka- ja sisämarkkinalainsäädäntöä.

Tarkalleen ottaen huomautukset on antanut Euroopan komissio, ja liikenne- ja viestintäministeriö on niistä tietoinen.

– Komissio on huomauttanut esimerkiksi ajoneuvoluokasta, mutta uutta ajoneuvoluokkaa ei ole tulossa, vaan kevytauto menisi traktoriluokan alle. Se olisi niin sanottu T1-ajoneuvo, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Aino Still.

Osa huomautetuista kohdista on Stillin mukaan sellaisia, jotka on jo otettu huomioon.

– Ei ole esimerkiksi komissiolle asti käynyt ilmi, että osa teknisistä vaatimuksista toteutuu jo nykyisessä lakiesityksessä. Tällaisia ovat esimerkiksi kevytautojen kokonaismassa.

nuori ajaa autoa
Matias Malin pääsi viime kesänä testaamaan kevytautoa Porissa.Mari Kahila / Yle

Viritetäänkö kevytautoja?

Kevytauto saisi kulkea enintään 45 kilometriä tunnissa, siis saman verran kuin mopo tai mopoauto.

Kevytautojen virittäminen eli niiden maksiminopeuden muuttaminen on nähty ongelmana. Kun lakiesitys oli lausuntokierroksella, muun muassa Poliisihallitus totesi, että rajoittimien kiertämisen tekniset toteutustavat kehittyvät jatkuvasti, ja osaltaan se vaikeuttaa valvontaa.

Virittämisestä on huolissaan myös Ulf Lemström.

– Suomessa ei myydä yhtään henkilöautoa, jonka maksiminopeus olisi alle 160 kilometriä tunnissa. Ei sellaisia moottoriajoneuvoja ole, joiden rajoittimia ei pystyisi kiertämään.

Ei sellaisia moottoriajoneuvoja ole, joiden rajoittimia ei pystyisi kiertämään.

Ulf Lemström

"Ei vähennä mopoautojen myyntiä merkittävästi"

Uutiset kevytautojen mahdollisesta markkinoille tulosta ovat mopoautoyrittäjien mukaan jo nyt vähentäneet mopoautojen myyntiä radikaalisti.

Myös Ulf Lemström pitää tilannetta harmillisena.

– Kyllä tässä on aiheutettu erittäin suuri markkinahäiriö. Se on kestänyt jo kymmenen kuukautta ja tulee kestämään yhä.

Kevytautojen tulo ei tarkoita, etteikö mopoautoja enää saisi myydä. Kysymys tuleekin olemaan lopulta siinä, kumman vaihtoehdon kuluttaja valitsee.

Mopoautoilla ajetaan edelleen kevytautojen seassa.

Aino Still

– Ministeriössä on arvioitu, ettei tällä uudistuksella olisi merkittävää vaikutusta kilpailuun sisämarkkinoilla. Mopoautoilla ajetaan edelleen kevytautojen seassa, Aino Still sanoo.

Hän ei usko, että Euroopan komissio ottaa enää kantaan lain valmisteluun ja hyväksyntään.

– Ei sitä tietenkään voi kokonaan poissulkea, mutta lain valmistelussa on katsottu, että se täyttää myös Euroopan unionin lainsäädännön.

Lue lisää:

Kevytauto tulossa syyskuussa eduskuntaan – nuorten oikeus ajaa rajoitetun nopeuden henkilöautolla saa laajaa kannatusta

45 km/h kulkevat nuorten kevytautot halutaan liikenteeseen ensi vuonna – rekkakuskit huolissaan: "Yksi mopoauto lisää työaikaa vartilla"

Pääseekö auton rattiin pian alaikäisenä, ilman ajo-opetusta? Kevytautoilun seuraukset kauhistuttavat kriitikoita