Herätys: Jättiraportti ilmaston lämpenemisestä julki, kätilöt turvaavat matkasynnytyksiä, viikko alkaa sateisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Chilen INACH-instituutin tutkijoita Grey jäätiköllä.
Chilen INACH-instituutin tutkijoita Grey jäätiköllä Torres del Painen kansallispuistossa.Felipe Trueba / EPA

Jättiraportti: Ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti

IPCC eli hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli on saanut valmiiksi raportin, jossa on vedetty yhteen kaikki, mitä tieteellisesti tiedetään ilmaston lämpenemisestä. Jos päästöt ilmakehään saadaan taitettua rajuun laskuun jo lähivuosina, ilmaston lämpeneminen on yhä mahdollista rajata Pariisin ilmastosopimukseen kirjattuun 1,5 asteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki maailman valtiot joutuvat kiristämään päästötavoitteitaan tuntuvasti.

Jo kymmenet vauvat syntyvät tien päällä – tässäkö ratkaisu?

Kätilö rientää ensihoitohenkilökunnan mukana tien päälle nyt myös osassa Uuttamaata. Lohjan ja Raaseporin seudulla kokeillaan muualta maasta tuttua toimintamallia, jonka on tarkoitus parantaa jo matkalla sairaalaan syntyvän lapsen ja äidin turvallisuutta. Niin sanottujen matkasynnytysten määrä on lähes tuplaantunut Suomessa kymmenen vuoden aikana, vaikka syntyvyys jatkaa laskuaan.

Tien päälle lähtevän kätilön varustukseen kuuluu takki ja matkasynnytyslaukku.
Tien päälle lähtevän kätilön varustukseen kuuluu takki ja matkasynnytyslaukku.Paula Tiainen / Yle

Brasilian vaaleissa oikeistopopulisti keräsi 46,5 prosenttia äänistä

Brasilian presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle. Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kansallismielinen oikeistopopulisti Jair Bolsonaro on kerännyt 46,5 prosentin äänipotin, kun äänistä on laskettu 97 prosenttia. Toiseksi eniten ääniä on saamassa Sao Paulon entinen pormestari Fernando Haddad, jolla on tämän hetken tietojen mukaan 28,5 prosenttia äänistä. Vaalien toinen kierros järjestetään 28. lokakuuta.

Ehdokas, oikeistopopulisti Jair Bolsonaro juhli voittoaan Rio de Janeirossa 7. lokakuuta.
Ehdokas, oikeistopopulisti Jair Bolsonaro juhli voittoaan Rio de Janeirossa 7. lokakuuta.AOP

Suuri enemmistö suomalaisista uskoo, että poliitikot ymmärtävät toisiaan tarkoituksella väärin

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaisista peräti 80 prosenttia arvioi, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toistensa sanomisia ja puhuvat toistensa ohi. Kysymys tahallisesta tai tahattomasta väärinymmärryksestä poliittisessa keskustelussa nousi viimeksi esille ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusta punninneen eduskuntaäänestyksen jälkipuinnissa.

Soinin luottamusäänestyksen tulos.
Eduskunta äänesti ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 21. syyskuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Kun vanha suola janottaa, on aika kääntää katse rakentavasti omaan napaan, sanoo parisuhdekouluttaja

Eron jälkeen voi tulla suuri houkutus ottaa yhteyttä johonkin entiseen kumppaniin. Tutun ihmisen läheisyys voi hoitaa yksinäisyyden pelkoa, mutta miten suhteen saa toisella kierroksella toimimaan? Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow antaa kolme parasta vinkkiä, miten väistää uudelleen lämmitetyn suhteen sudenkuopat.

Mies ja nainen katsoo toisiaan sohvalla, telkkarista loistaa valo heidän kasvoilleen.
Getty Images

Sadetta ja tuulia luvassa

Viikko alkaa tuulisena ja sateisena. Yö on ollut kylmä koko maassa. Ajokeli on varsinkin maan länsiosissa liukas, Ylen meteorologi Seija Paasonen kertoo. Lännestä saapuvat sateet leviävät päivän mittaan suureen osaan maata. Lapissa sataa osin räntää tai lunta. Lue lisää säästä täältä.

Sääennuste maanantaille 8. lokakuuta.
Sääennuste maanantaille 8. lokakuuta.Yle