Kapinalliset vetävät raskaita aseita pois puskurivyöhykkeeltä Syyrian Idlibissä

Ilmoitettu vetäytyminen on osa Venäjän ja Turkin syyskuussa solmimaa sopimusta, jolla pyritään muodostamaan puskurivyöhyke ja estämään Syyrian hallituksen joukkojen suurhyökkäys.

Syyria
poika ja raunioita
Ilmaiskun jälkiä Idlibin alueella syyskuussa 2017. Iskun tekijästä ei ollut varmuutta. 33 ihmistä kuoli.EPA / STR

Turkin tukemat kapinallisjoukot ovat ilmoittaneet vetävänsä joukkojaan ja raskasta aseistustaan pois suunnitellulta puskurivyöhykkeeltä Idlibin maakunnassa Pohjois-Syyriassa. Kapinallisryhmien mukaan ne saavat siirrot tehtyä lähipäivien kuluessa.

Ilmoitettu vetäytyminen on osa Venäjän ja Turkin syyskuussa solmimaa sopimusta demilitarisoidun puskurivyöhykkeen perustamisesta Syyrian hallituksen joukkojen ja kapinallisten välille.

Tarkoituksena on ehkäistä Syyrian hallinnon suunnittelema suurhyökkäys Idlibiin, joka on viimeinen kapinallisten pääosin hallitsema maakunta Syyriassa.

Sopimuksen mukaan raskaat aseet on vedettävä pois alueelta lokakuun 10. päivään eli ensi keskiviikkoon mennessä. Radikaalien ryhmien on poistuttava kuun puoliväliin mennessä.

Kapinalliskoalitio National Front for Liberationin tiedottaja Naji al-Mustafa sanoo uutistoimistoille kapinallisten alkaneen vetää pois raskasta aseistusta.

Hän arvioi, että 15–20 kilometrin levyinen puskurivyöhyke voisi olla valmiina lokakuun puoliväliin mennessä eli viikon päästä.

Kapinallislähteiden mukaan puskurivyöhykkeeltä on siirretty pois muun muassa panssarivaunuja ja kranaatinheittimiä.

National Front for Liberation on Turkin tukemien kapinallisten pääliittouma Idlibissä. Ryhmä johon kuuluu osia entisestä al-Qaidasta, Hayat Tahrir al-Sham kuitenkin pitää merkittävää osaa maakunnasta hallinnassaan.

Venäjän ja Turkin joukkojen on määrä valvoa puskurivyöhykettä. Turkki on siirtänyt viime aikoina joukkojaan tarkastuspisteille.

Lisää aiheesta:

Putin ja Erdoğan: Syyrian Idlibiin puskurivyöhyke Assadin ja kapinallisten välille

Lähteet: AP, AFP