Salaperäisesti kadonnut Interpol-johtaja pidätetty Kiinassa epäiltynä korruptiosta – Lähetti vaimolleen varoitusviestin ennen pidätystä

Kiina vahvistaa, että Meng Hongwei on Kiinassa kommunistisen puolueen kurinpitopitolautakunnan kuulusteltavana. Interpol ilmoitti johtajansa eronneen toimestaan sunnuntai-iltana.

INTERPOL
Meng Hongwei
Meng HongweiAOP

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol kertoo, että järjestön kiinalainen johtaja Meng Hongwei on eronnut toimestaan. Ero astuu voimaan välittömästi.

Kiina puolestaan vahvisti sunnuntaina, että syyskuun 25. päivän jälkeen kadoksissa ollut Meng on Kiinassa kommunistisen puolueen kurinpitolautakunnan kuulusteltavana. Kyseinen viranomainen tutkii muun muassa korruptiorikoksia.

Maanantaina Kiinan turvallisuusministeriö täsmensi, että tutkinta kohdistui epäiltyyn korruptioon ja taloudellisiin väärinkäytöksiin.

– Meng Hongweihin kohdistuva tutkinta lahjusten vastaanotosta ja lainrikkomuksista on hyvin ajankohtainen, ehdottoman korrepti ja melko viisas, sanottiin ministeriön nettisivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Aiemmin sunnuntaina Mengin vaimo kertoi tiedotusvälineille Ranskan Lyonissa, ettei ollut kuullut miehestään syyskuun 25. päivän jälkeen.

Grace Mengin mukaan hänen miehensä lähetti hänelle kännykkäviestinä veitsen kuvan juuri ennen katoamistaan. Vaimo tulkitsi kuvan symboliksi siitä, että Meng oli vaarassa.

64-vuotias Meng nähtiin viimeisen kerran syyskuun lopulla, kun tämä oli lähdössä Kiinaan Interpolin päämajasta Ranskan Lyonista. Mengin katoamisesta ilmoitti hänen vaimonsa.

Kiinan viranomaisten ilmoituksen mukaan Mengiä epäillään rikoksesta ja hän on parhaillaan tutkinnan alaisena.

Viranomaiset eivät kertoneet millaisesta rikoksesta Mengiä kuulustellaan.

Interpol ilmoitti sunnuntai-iltana, että eteläkorealainen Kim Yong Yang nousee organisaation väliaikaiseksi johtajaksi.

Organisaatiolle nimitetään uusi johtaja marraskuussa.

Ylen Ulkolinja esittää torstaina 11.10. dokumentin Tapaus Interpol. Ranskalaisessa ohjelmassa kerrotaan järjestöstä ja sen yksityisestä rahoituksesta.

Päivitetty ma 8.10. klo 13:20, Kiina täsmentää korruptioepäilyt

Lisää aiheesta:

Kiina vaitonainen Interpolin johtajan katoamisesta – perhe Ranskan poliisin suojeluksessa

Interpolin johtaja Meng Hongwei katosi matkalla Kiinaan – Lehti: "Pidätettiin lentokentällä ja vietiin kuulusteltavaksi"

Lähteet: AP, AFP, Reuters