HS: Poliisi, verottaja ja Kela saavat pian helpon pääsyn kansalaisten tilitietoihin

Tilitietojen tutkimista helpottava järjestelmä on tarkoitus saada käyttöön vuoden 2020 syksyllä.

pankkitilit
Tulostettu verkkotiliote.
Ismo Pekkarinen / AOP

Viranomaiset saavat Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan parin vuoden kuluttua käyttöönsä tietokonejärjestelmän, joka helpottaa pankkitilien tutkimista tuntuvasti.

Järjestelmä liittyy EU:n viidennen rahanpesudirektiiviin täytäntöönpanoon. Komissio on toivonut, että siihen liittyen viranomaiset saisivat käyttöönsä ohjelmistoja, joilla tilien tutkiminen kävisi helposti.

Esimerkiksi Kela pääsee jatkossa tutkimaan asiakkaan tilitietoja parilla klikkauksella, mikä vaikeuttaa tukien huijaamista, mutta toisaalta vapautaa asiakkaan tiliotteiden välittämisestä Kelaan. Poliisi pääsee selvittämään rikoksesta epäillyn tilitietoja ja verottaja voi tarkastaa tileistä verotuksen paikkaansapitävyyttä. Tilitietoihin pääsevät käsiksi myös muun muassa tulli, konkurssiasiamies ja ulosottomies.

Viranomaisten tiedonsaantioikeutta uudistus ei muuta, vaan ne ovat tähänkin asti saaneet samat tilitiedot käyttöönsä pankeille tehdyillä tietopyynnöillä. Nyt tietojen saaminen tehdään vain huomattavasti helpommaksi.

Helsingin Sanomien haastattelema valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Armi Taipale kertoo, että pankit ovat saattaneet vastata tietopyyntöön "tuhatsivuisella faksilla eli tiedon hyödynnettävyys on ollut paljon heikompi kuin tulevaisuudessa".

Lue myös: Hallitus esittää tiukennuksia rahanpesulakiin – jatkossa myös virtuaalivaluutat ovat sääntelyn piirissä