1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brasilia

Brasilian vaaleissa oikeistopopulisti Jair Bolsonaro kerännyt 46,5 prosenttia äänistä – valinta etenee toiselle kierrokselle

Työväen puoluetta edustavalla Haddadilla oli 28,5 prosenttia äänistä. Toinen kierros on määrä järjestää 28. lokakuuta.

Brasilia
Nainen istui äänestyspaikalla Rio de Janeirossa 7. lokakuuta koiransa kanssa.
Nainen istui äänestyspaikalla Rio de Janeirossa 7. lokakuuta koiransa kanssa. Vaalien toinen kierros järjestetään 28. lokakuuta.EPA

Brasilian presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kansallismielinen oikeistopopulisti Jair Bolsonaro oli kerännyt 46,5 prosentin äänipotin, kun äänistä oli laskettu 97 prosenttia. Toiseksi eniten ääniä on saamassa Sao Paulon entinen pormestari Fernando Haddad.

Työväen puoluetta edustavalla Haddadilla oli 28,5 prosenttia äänistä, kun ääniä oli laskettu 97 prosenttia. Haddadin taustalla työväenpuolueen voimahahmo, entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva.

Lulaa ei päästetty osallistumaan vaaleihin, koska hän istuu 12 vuoden tuomiotaan korruptio- ja rahanpesurikoksista.

Toinen kierros järjestetään 28. lokakuuta.

Bolsonaron takana on etenkin Brasilian parempiosaisia äänestäjiä maan eteläosista. Heihin ovat iskeneet Bolsonaron puheet rikollisuuteen ja korruptioon puuttumisesta.

Osa on kuitenkin pidättäytynyt äänestämästä Bolsonaroa tämän naisia, homoja ja köyhiä väheksyvien puheiden takia.

Vaalit jakavat kansaa enemmän kuin vuosiin

Brasilia eli taloudellista kukoistuskautta Lulan presidenttikaudella 2003-2010, mutta vajosi pahimpaan taantumaan Lulan seuraajan Dilma Rousseffin aikana.

Rousseffia vastaan nostettiin virkarikossyyte ja hänet pakotettiin luopumaan vallasta 2016. Monet brasilialaiset syyttävät juuri työväenpuoluetta maan nykyisestä huonosta taloudellisesta tilasta.

Kaiken kaikkiaan tämänkertaisten vaalien on sanottu jakavan ihmisiä enemmän kuin vuosiin.

Politiikan asiantuntija Geraldo Monteiro Rio de Janeiron valtionyliopistosta sanoi aikaisemmin, että äänestäjät tekevät valinnan luultavasti enemmänkin pelosta tai suuttumuksesta kuin vakaumuksesta.

Brasilia äänestää tänään – oikeistopopulisti ja Lulan ehdokas vahvoilla

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi