Turkkilaistutkijoiden johtopäätös valvontakamerakuvista: Saudijournalistin ruumis paloiteltiin ja lennätettiin ulos maasta

Turkin aloittaman tutkinnan keskiössä on 15 hengen saudiryhmä, joka saapui Turkkiin lauantaina, vain muutama päivä ennen saudijournalistin katoamista.

Diplomaattinen kriisi
Saudi-Arabian viranomaisia maan Istabulin-konsulaatin edustalla 7.10.2018.
Saudi-Arabian viranomaisia maan Istabulin-konsulaatin edustalla 7.10.2018.EPA

Turkin viranomaiset ovat jatkaneet Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa kadonneen ja murhatuksi väitetyn saudijournalistin tapauksen tutkintaa.

Aiemmin tapauksesta on tihkunut tiedotusvälineille tietoa ainoastaan nimettömistä turkkilaislähteistä, mutta sunnuntaina väitetyn murhan vahvisti ensimmäistä kertaa uutistoimisto Reuterille omalla nimellään arvovaltainen turkkilaisviranomainen, presidentti Recep Tayyip Erdoğanin neuvonantaja Yasin Aktay.

Hänen mukaansa saudijournalisti Jamal Khashoggi tapettiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa, ja että murhasta on ”takuulla” vastuussa 15 hengen saudiryhmä.

Aktay kertoi asiasta sen jälkeen, kun presidentti Erdoğan oli kommentoinut tapausta toimittajille Ankarassa.

Varovaisesti sanansa valinnut Erdoğan luonnehti Khashoggin katoamista erittäin huolestuttavaksi ja kertoi odottavansa tutkinnan tuloksia. Presidentti ei – toisin kuin neuvonantajansa – vahvistanut tietoja siitä, että Khashoggi olisi murhattu.

The Guardian -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) arvioidaan, että Erdoğan pyrki hillityillä kommenteillaan lykkäämään todennäköistä diplomaattista kriisiä Turkin ja Saudi-Arabian välillä, mikäli käy ilmi, että Khashoggi todellakin surmattiin saudikonsulaatissa.

Mitä oli laatikoissa, joita pakattiin mustaan autoon konsulaatin edustalla?

Turkin viranomaisten aloittaman tutkinnan keskiössä on 15 hengen saudiryhmä, joka saapui Turkkiin lauantaina, vain muutama päivä ennen Khashoggin katoamista.

The Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo yhdysvaltalaisviranomaisten saaneen Turkin hallinnon viranomaisilta tiedon, jonka mukaan saudiryhmä saapui Turkkiin kahdella yksityislentokoneella.

Turkkilaistutkijat ovat käyneet viiden päivän ajalta läpi valvontakameravideoita, joista käy ilmi, ketkä kaikki menivät sisään konsulaattiin ja tulivat sieltä ulos kyseisenä ajanjaksona.

Nainen kävelee Saudi-Arabian konsulaatin ohitse Istanbulissa.
Nainen kävelee Saudi-Arabian konsulaatin ohitse Istanbulissa.EPA

The Guardianin mukaan tutkijoiden mielenkiinto on kohdistunut erityisesti konsulaatin sisällä liikkuviin mieshenkilöihin, jotka kantoivat ulos laatikoita ja pakkasivat ne mustaan autoon pian Khashoggin katoamisen jälkeen. Tutkijat päättelivät, että Khashoggin ruumis todennäköisesti paloiteltiin ja lennätettiin laatikoissa ulos maasta.

Saudi-Arabia on myöntänyt, että Istanbuliin saapui kyllä ”salainen, sauditutkijoista koostuva delegaatio”, mutta että he tulivat avustamaan Khashoggin katoamista koskevissa tutkinnoissa.

Saudi-Arabia on toistuvasti kiistänyt tiedot, että sillä olisi mitään tekemistä Khashoggin katoamisen kanssa.

"Valtava imagotappio Saudi-Arabian kruununprinssille"

Khashoggin katoaminen ja väitetty murha on askarruttanut viime päivinä lukuisia kansainvälisiä asiantuntijoita. Vaikka väitettyä murhaa ei ole voitu varmistaa mistään lähteestä, on koko vyyhti jo nyt valtava imagotappio Saudi-Arabian kruununprinssille Mohammed bin Salmanille.

Prinssi Mohammed on käynnistänyt maassaan joukon taloudellisia ja sosiaalisia reformeja, joita on kiitelty runsaasti.

– Mikäli Khashoggin kuolema varmistuu ja syytökset saudeja vastaan pitävät, on kuva kruununprinssistä ”uudistajana” huomattavasti vaikeampi niellä erityisesti Washingtonissa ja muualla lännessä, arvelee Kanadan Waterloon yliopiston professori Bessma Momani.

Asiantuntijat pitävät selvänä, että Khashoggin kuoleman varmistuminen laukaisisi vaikean diplomaattisen kriisin Turkin ja Saudi-Arabian välillä.

Protestoija pitää kädessään saudijournalisti Jamal Khashoggin kuvaa Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 5.10.2018.
Protestoija pitää kädessään saudijournalisti Jamal Khashoggin kuvaa Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa 5.10.2018.EPA

Maat ovat olleet eri puolilla Qatarin ja sen naapurimaiden välisessä kriisissä, joka eskaloitui vuoden 2017 kesäkuussa. Saudi-Arabia katkaisi tuolloin diplomaattiset suhteet Qatariin ja eristi sen taloudellisesti. Qatarin naapurimaat antoivat tukensa Saudi-Arabialle, mutta Turkki ja Iran asettautuivat tukemaan emiirikuntaa.

Osa kansainvälisistä asiantuntijoista varoittaa tekemästä johtopäätöksiä Khashoggin katoamismysteeristä. Näin toteaa muun muassa Washingtonissa toimivan, saudimielisen Arabia-Säätiön ja ajatushautomon johtaja Ali Shihab.

– Miksi hallitus panisi toimeen toisinajattelijan ”harkitun salamurhan” omassa konsulaatissaan eikä jossain muualla, missä he voisivat kiistää uskottavasti asian, Ali Shihabi pohti.

Aiheesta lisää:

Lähteet Reutersille: Washington Postin kolumnistin epäillään joutuneen murhatuksi Saudi-Arabian konsulaatissaLähteet Reutersille: Washington Postin kolumnistin epäillään joutuneen murhatuksi Saudi-Arabian konsulaatissa

Washington Postin kolumnisti kadoksissa Turkissa – on kirjoittanut kriittisesti Saudi-Arabian kruununprinssistä

Pressure on Saudis after disappearance of dissident in Istanbul (siirryt toiseen palveluun)

Turkish president calls Jamal Khashoggi’s disappearance ‘very, very upsetting’ (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters