Analyysi: Brasilian presidentiksi pyrkii kaksi vihattua ehdokasta

Brasilian presidentinvaalien toisella kierroksella moni äänestäjä joutuu valitsemaan kahden pahan väliltä, kirjoittaa Ylen Etelä-Amerikan toimittaja Erkka Mikkonen.

Brasilia
Ehdokas, oikeistopopulisti Jair Bolsonaro juhli voittoaan Rio de Janeirossa 7. lokakuuta.
Ehdokas, oikeistopopulisti Jair Bolsonaro juhli voittoaan Rio de Janeirossa 7. lokakuuta.AOP

Monen pahin pelko toteutui, kun Brasiliassa äänestettiin eilen sunnuntaina kaksi toistensa vastakohdiksi luonnehdittua ehdokasta presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Näin ollen Latinalaisen Amerikan jättiläisvaltiota johtaa pian joko äärioikeiston rääväsuuksi kutsuttu Jair Bolsonaro tai korruptioskandaaleissa ryvettyneen vasemmiston Fernando Haddad.

Suosion lisäksi herroja yhdistää epäsuosio: Kummatkin ovat oman kannattajakuntansa ulkopuolella vähintään epäsuosittuja tai jopa vihattuja ehdokkaita. Siksi moni tuleekin tekemään loppullisen äänestyspäätöksensä sen perusteella, ketä ei ainakaan halua nähdä johtamassa maanosan suurinta valtiota.

Ensimmäisen kierroksen voitti ylivoimaisesti noin 46 prosentin ääniosuudella "Tropiikin Trumpiksikin" tituleerattu Jair Bolsonaro.

Naisvihamielisistä ja vähemmistöjä halveksivista möläytyksistä tunnetun ehdokkaan murskavoitto veti monet hiljaiseksi, sillä mielipidetiedustelut povasivat hänelle paljon maltillisempaa tulosta.

Kovaa kuria ja avoimesti sotilasdiktatuuria ihannoiva Bolsonaro pelottaa osaa väestöstä, sillä hänen voittonsa on epäilty uhkaavan Brasilian nuorta demokratiaa ja vievän maan jopa takaisin sotilasvaltaan. Ei olekaan ihme, että patakonservatiivisiin arvoihin tukeutuva populistiehdokas on herättänyt paljon vastustusta.

Äärimmäinen viha Bolsonaroa vastaan kulminoitui syyskuun alussa, kun häntä vastaan hyökättiin puukolla Juiz de Foran kaupungissa pidetyssä kampanjatilaisuudessa. Puukkoisku haavoitti Bolsonaroa vakavasti, mutta tuntui samalla nostavan hänen suosiotaan.

Mielipidetiedustelut ovat povanneet lokakuun viimeisenä sunnuntaina käytävästä ratkaisevasta äänestyksestä tiukkaa.

Äärioikeiston ehdokasta lähtee haastamaan selvältä takamatkalta Brasilian työväenpuoluetta edustava Fernando Haddad. Hän sai ensimmäisellä kierroksella noin 29 prosenttia hyväksytyistä äänistä.

Brasilian suurimman kaupungin São Paulon pormestarina aiemmin toiminut Haddad oli vielä kuukausi sitten varsin tuntematon suurelle yleisölle. Työväenpuolue joutui kuitenkin vaihtamaan korruptiorikollisena vankeustuomiota kärsivän ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan tilalle aiemmin varapresidenttiehdokkaana olleen Haddadin.

Haddad nojaakin täysin edelleen valtavaa suosiota nauttivan Lula da Silvan kannatukseen. Työväenpuolueen ydinviesti kuuluu yksinkertaisesti: Haddad on Lula.

Toisaalta Haddad kärsii puolueeseensa kohdistuvista syytöksistä. Työväenpuolue on jo vuosia vellonut maailman suurimmaksi kutsutussa lahjusskandaalissa. Monet myös katsovat puolueen turmelleen Brasilian talouden sen pitkään kestäneelle hallintokaudella.

Haddad näyttäytyy monelle vihatun ja ryvettyneen eliitin edustajana Bolsonaron esiintyessä tuoreena vaihtoehtona korruptoituneelle nykymenolle.

Kummallakin ehdokkaalla on nyt kolme viikkoa aikaa vakuuttaa tarvittava määrä tilanteesta hämmentyneitä äänestäjiä puolelleen.

Puukotuksesta saamiensa vammojen vuoksi vaalitentteihin osallistumisesta kieltäytyneen Jair Bolsonaron on astuttava esiin ja osoitettava olevansa täysissä voimissaan. Samalla hänen tulee selitellä jyrkkiä mielipiteitään siten, että saa laajennettua kannatustaan ilman, että samalla menettää vanhoja kannattajiaan.

Fernando Haddadin urakasta tulee ensimmäisen kierroksen perusteella vieläkin vaikeampi. Haddad ehti jo syyttää vastustajiaan vaalivilpistä.

Seuraavaksi vasemmiston edustajan tulee varmistaa, että jokaisen Lula da Silvan kannattajan lisäksi myös mahdollisimman moni maltillisen oikeiston kannattajista liittoutuu hänen taakseen estääkseen sotilasdiktatuuria hakailevan oikeistopopulistin nousun.

Mielipidetiedustelut ovat povanneet lokakuun viimeisenä sunnuntaina käytävästä ratkaisevasta äänestyksestä tiukkaa. Voittajaksi selvinneekin se, joka pystyy parhaiten vakuuttamaan, miksi hän on kahdesta pahasta se parempi vaihtoehto.