Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen Asunto­puntari: Katso missä asunto­kauppa käy ja mihin hintaan

Kävimme läpi 300 000 asuntokauppaa viideltä vuodelta. Oulun keskusta voittaa Helsingin kanta­kaupungin, kun vertaillaan asuntojen myyntiaikoja.

Linkki tähän juttuun: https://yle.fi/uutiset/3-10445001

Oulu voitti Helsingin. "Pohjoisen pääkaupungin" keskusta vetää asuntomarkkinoilla Helsingin kanta­kaupunkia paremmin. Tilanne on tämä, kun katsotaan asuntojen myyntiaikoja viiden viime vuoden ajalta.

Yle tutki kiinteistön­välittäjien tietokantaa tehdyistä asunto­kaupoista. Kävimme läpi 300 000 kauppaa. Aineisto osoittaa, että Oulun keskustan parhailla postinumeroalueilla – 90100 ja 90120 – oma koti menee kaupaksi useimmiten kuukaudessa tai nopeammin.

Katso Ylen asuntopuntarista, miten "kuuma" oma asuinalueesi on. Voit kirjoittaa hakukenttään postinumeron, asuinalueen, kaupungin tai maakunnan.

Jutun lopun battle-osiossa voit vielä vertailla Suomen eri kaupunkeja ja alueita.

Valitse haluamasi maakunta, kunta tai postinumeroalue tästä:

Helsinki on sittenkin vielä halpa

Tässä jutussa on huokailtu moneen otteeseen, kuinka kallista Helsingissä on. Huoneistokeskuksen toimitus­johtaja Ari-Matti Purhonen muistuttaa kuitenkin, että kaikki on suhteellista.

Hän viittaa Suomen Hypoteekki­yhdistyksen markkina­katsaukseen, jonka mukaan Helsingin hinnat ovat nousseet hitaasti verrattuna muihin Pohjoismaiden pääkaupunkeihin.

Tällä vuosikymmenellä Helsingin asuntohintoihin on tullut lisää noin kolmannes. Samaan aikaan Oslon ja Kööpenhaminan hinnat ovat lähes kaksin­kertaistuneet. Helsingillä on siis varaa vielä kallistua.

Suomessa hintoja nostaa paitsi yleinen muuttoliike maalta kaupunkeihin, myös se, että lapsiperheet haluavat nykyään asua yhä useammin keskustassa.

Ehkä tätä voi pitää vinkkinä. Jos voi järjestellä satojatuhansia euroja ylimääräistä, kannattaa yhä ostaa asunto Mannerheimintieltä.

Näin juttu tehtiin

Jutussa on käytetty Kiinteistön­välitysalan Keskusliiton Hinta­seuranta­palvelun tietoja suomalaisista asunto­kaupoista tammikuusta 2013 huhtikuuhun 2018. Rekisteri sisältää noin kolme neljästä toteutuneesta kaupasta. Mukana ei ole esimerkiksi sellaisia kauppoja, joissa ei ole ollut ollenkaan välittäjää mukana. Yle on nähnyt kaupoista asuntojen tarkat tiedot ja lopullisen hinnan. Sen sijaan Ylen käsittelemässä aineistossa ei ole tarkkaa osoitetta, välittäjän, myyjän tai ostajan tietoja.

Osallistu!

Tiedot asuntojen hinnoista ja myynti­ajoista perustuvat kiinteistön­välittäjien täyttämiin tietoihin. Tiedoissa saattaa olla virheitä. Huomasitko jotain kiinnostavaa tai outoa aineistossa? Kerro meille, käytämme tietoja jutun teossa. Lähetä sähköpostia: tuomo.bjorksten@yle.fi.

Anna palautetta.

Julkaistu: 22.10.2018
Teksti: Tuomo Björksten
Haastattelut: Tuomo Björksten, Arto Veräjänkorva ja Salla Vuolteenaho
Tekninen toteutus: Teemo Tebest
Graafinen toteutus: Eetu Pietarinen
Kuvat: Timo Nykyri ja Petteri Juuti