Analyysi: Kokoomuslainen ay-pomo jää kansanedustajana yhden kauden tähdenlennoksi

Jaana Laitinen-Pesola (kok.) ei pyri jatkokaudelle eduskunnassa. Vaalikentillä hän olisi joutunut vastaamaan entiselle ay-johtajalle kiusallisiin kysymyksiin, arvioi toimittaja Antti Laakso.

Satakunta
Porin kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola (kok.) Porin valtuuston kokouksessa 24.9.2018.
Jaana Laitinen-Pesola (kok.) jättää eduskunnan.Antti Laakso / Yle

Jaana Laitinen-Pesola (kok.) ilmoitti maanantaina odotetusti jättävänsä eduskunnan. Entinen hoitoalan ammattiliiton Tehyn puheenjohtaja ei hae jatkokautta kevään vaaleissa. Hän perusteli päätöstään henkilökohtaisilla syillä, kyllästymisellä itsensä markkinointiin ja populismin nousulla.

Laitinen-Pesola nousi eduskuntaan vuonna 2015 naisvaltaisten, julkisella alalla toimivien työntekijöiden äänillä. Hänen tukijoukoissaan oli mukana useita Tehyn aktiiveja.

Voitto kilpakumppanista, kokoomuslaisesta Porin apulaiskaupunginjohtajasta Kari Hannuksesta oli niukka (siirryt toiseen palveluun), joten jokainen ääni oli arvokas.

Eduskunnassa Laitinen-Pesola pääsi tai joutui toteuttamaan politiikkaa, joka ei ollut Tehyn jäsenten mieleen. Ay-pomo oli mukana rintamassa, joka olisi ollut valmis säätämään pakkolait, jos työntekijät eivät olisi suostuneet kiky-sopimukseen.

Kovin innoissaan Laitinen-Pesola ei pakkolaeista ollut. Niistä käydyn keskustelun aikana kävi ilmi, että porilainen oli kaukana oman puolueensa oikean laidan edustajien näkemyksistä.

Tehyn jäsenkunnalle porvarihallituksen ajama kiky oli lomarahaleikkauksineen karvasta kalkkia. Siinä katosi palkkapussista iso osa rahoista, joita ay-johtaja Laitinen-Pesolan vuonna 2007 johtama irtisanoutumisuhkailu toi hoitajien taskuihin.

Kiky ei jäänyt ainoaksi työntekijöitä korpeavaksi päätökseksi. Sipilän hallituksen aktiivimalli ja suunnitelma irtisanomissuojan heikennyksistä vaativat hallituspuolueissa kaikkien kansanedustajien tuen. Edes hallituskauden aikana kikyn jälkeen tapahtunut talouskasvu ei ole nostanut tunnelmaa kattoon.

Ei ihme, että Laitinen-Pesola on ollut koko kansanedustajakautensa ajan julkisuudessa vaisu ja hiljainen. Kansanedustajan tavatessaan on aistinut, että hän ei ole ollut kaikissa hallituksen hankkeissa mukana koko sydämellään. Välillä on "riipaissut kovaa".

Silti Laitinen-Pesola on toiminut kuten puolueen uskollisen soturin pitää. Kokoomuksen ja hallituksen etu on ohittanut huolen tappiosta seuraavissa eduskuntavaaleissa. Nyt kannatusta ei tarvitse lähteä mittauttamaan vaaliuurnilla.

Kokoomus saa Satakunnasta keväällä läpi todennäköisesti innokkaamman ja aktiivisemman kansanedustajan – omissa toiveissaan (siirryt toiseen palveluun)jopa kaksi.

Jaana Laitinen-Pesola taas jää aikakirjoihin yhden kauden kansanedustajana, jonka tukemaa politiikkaa oma ammattijärjestö vastusti työtaistelutoimilla. Populismista häntä ei siis tosiaan voi ainakaan tässä asiassa syyttää.