Harvinaisen lämmintä ilmaa virtaa Suomeen loppuviikosta: Etelässä jopa +15, Lapissa jopa +10

Ylen meteorologin Seija Paasosen mukaan näin lämpimän ilmamassan tulo Suomeen tähän aikaan vuodesta on harvinaista.

Lämmin rintama
keltaisia lehtiä
AOP

Loppuviikon lämpötilat ovat kohoamassa selvästi keskimääräistä korkeammiksi koko maassa.

Ylen meteorologin Seija Paasosen mukaan Suomeen virtaa torstaista lähtien etelästä hyvin lämmintä ilmaa. Päivälämpötilojen ennustetaan nousevan noin viisi astetta keskimääräistä korkeammiksi.

Paasosen mukaan näin lämpimän ilmamassan tulo Suomeen tähän aikaan vuodesta on harvinaista.

– Tällä ilmamassalla meillä olisi kesällä hellettä, Paasonen sanoo.

Tähän aikaan vuodesta yöt ovat kuitenkin niin pitkiä, että lämpötila ei pääse nousemaan yhtä korkeaksi kuin kesällä.

Loppuviikosta Suomeen virtaa etelästä lämmintä ilmaa kaakossa olevan korkeapaineen ja lännessä olevan matalapaineen välistä.

Lämpötila nousee 15 asteeseen

Tänään maanantaina ja huomenna tiistaina sää on vielä epävakaista, ja lähes koko maassa sataa. Etelässä lämpötila nousee kuitenkin jo yli kymmeneen asteeseen.

Keskiviikkona sää poutaantuu ja aurinkokin pääsee paistamaan. Aurinkoisilla alueilla lämpötila voi etelässä olla jopa 15 astetta, maan keskivaiheilla noin kymmenen astetta ja Lapissakin noin viisi astetta.

Torstain vastainen yö on kylmä, mutta torstaista eteenpäin etelästä alkaa virrata Suomeen vielä lämpimämpää ilmaa, joka levittäytyy yhä kauemmas pohjoiseen. Perjantaina lauha ilmamassa on jo levinnyt koko maahan. Jos aurinko pääsee paistamaan, lämpötila voi kohota etelässä jopa 15 asteen yläpuolelle.

Helsingin lämpötilaennuste lokakuulle 2018.
Yle

Perjantaina Oulunkin korkeudella saadaan nauttia 10–12 asteen lämpötiloista ja viikonloppuna Lapissa lämpötila nousee noin 5–10 asteeseen.

Sodankylän lämpötilaennuste lokakuulle 2018.
Yle

Myös loppuviikon yöt ovat lämpimiä. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila pysyy yöllä 5–10 asteessa ja Lapissakin ollaan plussan puolella.

Sumupilvet saattavat jäädä roikkumaan koko päiväksi

Aurinkoista säätä Paasonen ei vielä uskalla ennustaa loppuviikolle, koska lämmin ilmamassa tuo mukanaan kosteutta, joka saattaa yön aikana tiivistyä sumupilveksi.

Vielä on epävarmaa, kuinka paksu sumukerroksesta tulee ja miten nopeasti aurinko hälventää sitä. Sumupilvi saattaa siis jäädä roikkumaan pitkälle päivään.

– Mielenkiinnolla seuraamme, kuinka pilvisyys kehittyy viikonlopun aikana, Paasonen sanoo.

Lämpö jatkuu syyslomalla

Paasosen mukaan lämpötila jatkuu keskimääräistä lauhempana myös ensi viikolla, kun monet koululaiset viettävät syyslomiaan.

Sateilta ei kuitenkaan vältytä, sillä Suomen yli kulkee ensi viikolla useita matalapaineita. Niiden tarkat reitit ovat vielä epävarmoja.

Paasonen huomauttaa, että matalapaineiden takia ensi viikon ennusteiden epävarmuus on vielä suuri.