Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: amikset tylsistyvät joutilaina, suurkaupunki vajoaa mereen ja raudanpuute voi olla piilevä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon mielenkiintoisimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Esko Laitinen, Halkia, 28.9.2018
Esko Laitinen opiskelee sähkö- ja automaatioasentajaksi. Hän on turhautunut opetuksettomiin perjantaipäiviin.

Sähköasentajaksi opiskeleva Esko Laitinen tappaa aikaa kotona – Opetuksen vähyyteen pettynyt äiti: “En antaisi Eskon asentaa sähköjä kotiini”

Ammattioppilaitoksissa osa opiskelijoista kärsii opetuksen puutteesta. Esko Laitisen, 17, pitäisi valmistua sähköasentajaksi 2019. Hän ei usko menevänsä sähköalalle töihin, koska kokee saaneensa liian vähän opetusta.

Sanna Ketola
Sanna Ketola voi nyt paremmin kuin aikaisemmin. Ketola uskoo, että moni kamppailee samankaltaisten asioiden äärellä kuin hän.Paula Collin / Yle

Sanna Ketola, 36, söi turhaan masennuslääkkeitä, vaikka hänen olisi pitänyt syödä rautaa: "Raudanpuutetta ei aikaisemmin epäilty"

Ferritiinin eli varastoraudan mittaaminen on yleistynyt. Arviolta kymmenellä prosentilla suomalaisista on raudanpuute, mutta sitä on vaikea tunnistaa. Masennuslääkkeitä turhaan syönyt Sanna Ketola sai vasta vuosien jälkeen tietää raudanpuutteestaan.

Kuvituskuva

Toisteletko sinäkin näitä myyttejä totuutena? Neljä entistä juoppoa oikoo 5 väärää uskomusta alkoholisteista

Ymmärtääkseen alkoholisteja on ensin ymmärrettävä, että alkoholistilla on kaksi persoonallisuutta. Yksi juovan ja yksi raittiin alkoholistin. Ja ne ovat kuin yö ja päivä. Neljä entistä juoppoa kertoo nyt totuuden alkoholisteihin liitetyistä oletuksista.

Tie rannan tuntumassa.
Vanha hiekkasäkeistä, maa-aineksesta ja betonista kyhätty valli ei enää riitä pitämään vettä pois Muara Barun kaupunginosan kaduilta.Jenny Matikainen / Yle

Indonesia yrittää pysäyttää valtameren jättimuurilla, sillä Jakartan kaupunki vajoaa jo 25 senttiä vuodessa – ja se johtuu vesivarkaista

Indonesian pääkaupunki vajoaa samalla kun merenpinta nousee. Osa kymmenen miljoonan asukkaan Jakartasta on vaarassa jäädä veden alle jo lähivuosina. Luonnonvoimia vastaan rakennetaan nyt jättimäistä muuria.

Intian savusumua ja Kalifornian aurinkopaneeleita.
Intiassa ilman täyttää usein hiilivoimaloiden savusumu. Kaliforniassa rakennetaan aurinkoenergiaa.AOP

Ilmastopolitiikkaa häiritsee suuri konna – Asiantuntijat löytävät sankareita Aasiasta ja Afrikasta

Ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia kaikille maailman maille. Silti vain harvat maat yrittävät edistää ilmastoneuvotteluja saati ryhtyä todellisiin toimiin vähentääkseen ilmastopäästöjään. Yle kysyi asiantuntijoilta, mitkä maat ovat ilmastopolitiikan edelläkävijöitä ja mitkä taas hangoittelevat vastaan. Sankareita piti etsiä kaukaa.

Päivi Happonen
Jyrki Lyytikkä/ Yle

Päivi Happonen: Minne katosi lakialoite, joka heittäisi kiusaajan toiseen kouluun? Vanhempi, tee rikosilmoitus näissä 3 tapauksessa

Joskus kiusatun lapsen vanhemman on otettava suoraan poliisiin yhteyttä, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen. Jos epäilet tai tiedät, että lastasi kiusataan, toimi!