Poliisi tutkii ortodoksikirkon tulipaloa Mikkelissä – konservaattori: Vahinkojen arvioinnissa menee aikaa

Mikkelissä Ylienkeli Mikaelin ortodoksinen kirkko vaurioitui sunnuntaisessa tulipalossa. Poliisi ei tässä vaiheessa epäile rikosta.

tulipalot
Ylienkeli Mikaelin kirkko vaurioitui tulipalossa
Ylienkeli Mikaelin kirkko vaurioitui tulipalossa

Mikkelissä ortodoksisessa Ylienkeli Mikaelin kirkossa maanantai valkeni järkyttyneissä tunnelmissa. Kirkossa alttarin takana tuleen syttynyt pieni huone tuhoutui palossa täysin. Seurakunnan työntekijät ja Valamon luostarista saapunut konservaattori Anna von Numers ryhtyivät heti aamulla selvittämään, millaisia vahinkoja tulipalo ja sammutustyöt kirkolle aiheuttivat.

Esimerkiksi rajantakaisesta Karjalasta aikoinaan tuotu Pyhän Nikolauksen ikoni on kärsinyt sunnuntaisessa tulipalossa pahoin ja arvokkaat seinämaalaukset ovat vaurioituneet.

– Aika pahoja noki- ja kosteusvaurioita on tullut. Esimerkiksi Petros Sasakin seinämaalauksen pintaa pitkin on valunut vettä, johon on sekoittunut nokea. Puhdistus on haastavaa, koska pinta on huokoinen. Noki menee seinämateriaalin sisään. Toivottavasti saadaan puhdistettua, sanoo von Numers.

Ylienkeli Mikaelin kirkko on valmistunut vuonna 1957. Ikonostaasi ja tulipalossa vaurioituneet alttarin maalaukset on toteutettu kirkkoon vuosina 1990-1992 testamenttilahjoituksen avulla.

Liekeiltä pelastetut ikonit näyttävät ensi silmäykseltä saaneen vain nokivaurioita. Ikonit maalataan puulle, joka voi elää, jos sammutusvesi ehtii imeytyä niihin. Se taas voi aiheuttaa puulle maalattuun kuvaan halkeilua.

Kirkon siivous- ja kunnostustyössä riittää tekemistä ja seurakunta etsii korvaavia tiloja toimintaansa väliaikaisesti. Esimerkiksi seinämaalauksen konservointityön kestoa voidaan arvioida vasta, kun puhdistamista on kokeiltu pieneltä alalta. Savunpoistolaitteisto on jo käynnissä.

– Kirkon palo on aina iso asia, sillä niissä on aarteita, erittäin hienoja esineitä. Tämä on seurakuntalaisille varmasti dramaattinen tilanne, onneksi ei mitään pahempaa sattunut, pohtii von Numers.

Seurakuntalaiset pelkäsivät menettävänsä kirkkonsa

Pelastussuunnitelmasta oli apua, kun yöllä piti päättää, missä järjestyksessä kirkon irtaimistoa pelastetaan.

– Olemme vahtimestarin kanssa käyneet etukäteen läpi, mitä kirkossa on, ja mitkä ikonit lähtevät irti ja miten. Annettiin ohjeita savusukeltajille sen perusteella, että mistä pelastetaan ja mistä lähdetään liikkeelle, kertoo seurakuntapastori Mikko Mentu.

Mentu tuli palopaikalle sunnuntai-iltana. Tilanne näytti pahalta, ja seurakunnan työntekijät pelkäsivät jo menettävänsä koko kirkon.

Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa oli tulipalo 7.10.2018.
Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa oli tulipalo 7.10.2018.Jaakko Palvaila/ Yle

– Paikalle tuli ensin poliisi, joka sai automaattihälytyksen. Poliisi hälytti palokunnan. Tuolta löi alttaripäädyn ikkunoista ilmiliekit. Savua oli kirkko täynnä. Muilla kuin savusukeltajilla ei ollut asiaa sisään, kuvailee Mentu.

Tulipalo saatiin kuitenkin hallintaan. Sammutustöihin osallistui yli parikymmentä ihmistä Etelä-Savon pelastuslaitokselta, Mikkelin VPK:sta sekä Mikkelin Esikaupungin VPK:sta.

– He kantoivat tavaraa ulos ja sitten vahtimestari niitä jäsensi tuonne salin puolelle näiltä palomiehiltä ja antoi minulle lisäohjeita ja minä palopäällikölle, siitä sitten iso kiitos sammutusorganisaatiolle. Todella hienoa toimintaa, että saatiin esineistöä ulos, sanoo Mentu.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle koko kirkkosali oli palomestari Markku Mäkelän mukaan täynnä savua.

– Savusukeltajat löysivät kohteen ja saivat palon sammutettua nopeasti, Mäkelä sanoo.

Tällä hetkellä ei epäillä rikosta

Palon syttymissyystä ei toistaiseksi ole tietoa. Meneillään on palonsyyn tutkinta.

Poliisi ei tällä hetkellä epäile, että tulipaloon liittyisi rikos.

– Mikään ei viittaa siihen, että ulkopuolinen tekijä olisi voinut aiheuttaa palon syttymisen, kertoo rikoskomisario Juha Paukkunen Itä-Suomen poliisista.