Puukauppa käy Kaakkois-Suomessa nyt ylikierroksilla – kaikki kelpaa hyvällä hinnalla

Hakkuukoneet ovat tänä kesänä ahkeroineet varsinkin harvennusleimikoissa, sillä metsäteollisuus tarvitsee puuta ennätyshintoihin kohonneen sellun tekoon.

puukauppa
ensiharvennus männikkö moto metsäkone mäntymetsä ruokolahti
Metsäkone tekee männikön ensiharvennusta Ruokolahden UtulassaKari Kosonen / Yle

Ruokolahden Utulassa Etelä-Karjalassa metsäkone on aloittanut urakan ensiharvennusleimikolla jo aamuvarhaisella. Männikössä työ sujuu ripeästi ja päivässä kone ehtii raivata hehtaarin suuruisen alan.

– On kyllä huomattu, että harvennuksia tehdään nyt enemmän kuin aiempina vuosina, sanoo monitoimikoneen kuljettaja Jyrki Poutanen leimikkoa urakoivasta Juha Kyllönen Ky:stä.

monitoimikone kuljettaja harvennushakkuu
Monitoimikoneen kuljettaja Jyrki Poutanen hakkuutyömaalla RuokolahdellaKari Kosonen / Yle

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että koko maassa korjataan tänä vuonna puuta peräti 67 miljonaa kuutiometriä, Kaakkois-Suomessa 4,5 miljoonaa kuutiometriä. Se vastaa alueen puuston vuotuista kasvua.

– Metsät ovat nyt täyskäytössä, ja hieman tässä hakataan takavuosien säästöjäkin, laskee Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan johtaja Markku Vaario.

Koko maassa hakattiin yksistään elokuussa puuta teollisuuden käyttöön 5,8 miljoonaa kuutiometriä. Määrä on neljänneksen suurempi kuin kymmenenä aiempana vuonna keskimäärin.

mänty kuitupuu kuvituskuva hakkuutyömää
Mäntykuitua hakkuutyömaalla.Kari Kosonen / Yle

Puukaupassa hinnat ovat kohonneet tasolle, joka hymyilyttää myös metsänomistajaa.

– Tarjouksia tulee kaikkiin leimikoihin ja kaikilla puutavaralajeilla on hyvä kysyntä, sanoo aluepäällikkö Panu Pettinen Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalasta.

Sellutehtaat tarvitsevat puuta

Kuitupuun kysyntää lisää sellun tuotantokapasiteetin kasvu, kun Äänekoskelle juuri valmistunut tuotantolaitos ja UPM:n Kymin tehtaan laajennus ovat päässeet täyteen tuotantoon. Teollisuuslaitoksia on myös viritetty Kaakkois-Suomessa tehokkaammiksi, jolloin samoilla koneilla saadaaan valmistettua enemmän sellua ja paperia.

Vientiä puolestaan siivittää sellun hyvä menekki maailmalla ja siitä maksettava korkea hinta.

Pellervon taloustutkimus arvioi, että yksityismetsien bruttokantorahatulot yltävät tänä vuonna 2,2 miljardiin euroon (siirryt toiseen palveluun), mikä on uusi ennätys.

mäntymetsä ensiharvennus männikkö ruokolahti utula
Mäntymetsän ensiharvennusta Ruokolahden UtulassaKari Kosonen / Yle

Syksyn aikana teollisuuslaitokset täyttävät myös puuvarastoja talvea varten, jotta viime talven puupula ei toistuisi.

– On tilanteita, että nopeimmillaan leimikot menee vaikka seuraavana päivänä hakkuuseen, sanoo Panu Pettinen.

Metsänhoitoyhdistyksessä lasketaan, että nykyisillä hinnoilla omistaja saa metsästä viiden prosentin tuoton. Sen ovat huomanneet myös sijoittajametsänomistajat, jotka tekevät isoja puukauppoja. Esimerkiksi keskellä Saimaata sijaitsevan Taipalsaaren Kyläniemen saaren 60 hehtaarin suuruisesta harvennus- ja päätehakkuusta puuta tuodaan mantereelle sen, mitä lossi kerralla kantaa.

ajokone harvennushakkuu metsätyöt metsäkone taipalsaari kyläniemi
Ajokone kerää puuta hakkuutyömaalta Taipalsaaren KyläniemessäJari Tanskanen / Yle