Poliisi paljasti petosvyyhdin: Suomessa, Ruotsissa ja Virossa huiputettu hyötyä 150 000 euron edestä

Poliisi on tarvinnut takavarikkojen aikana mm. kuorma-autoa, jotta kaikki tavarat on saatu siirrettyä.

petos
Poliisiin logo poliisi univormussa
Henrietta Hassinen / Yle

Sisä-Suomen poliisi on tutkinut alkuvuodesta 2018 asti suurta petoksien sarjaa. Vyyhtiin liittyvät niin törkeät petokset, törkeä rahanpesu kuin törkeät maksuvälinepetokset.

Uhreina on ollut niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa yhteensä noin 50.

Epäillyt ovat rikoskomisario Antti Uusipaikan mukaan vähitellen tutustuneet uhreihin ja huiputtaneet erilaisilla tekosyillä muun muassa maksuvälinepetoksissa hyödynnettäviä tietoja. Uhreja on huiputettu esimerkiksi remonttien yhteydessä.

– Tietojen avulla on tilattu huonekaluja, elektroniikkaa, sähkötyökaluja, rakennustarvikkeita, astioita, ihan laidasta laitaan. Tiedoilla on myös otettu lainoja. Mitä nyt yksityiskodissa tarvitaan, sanoo Uusipaikka.

Tavaraa on tullut rikoshyötynä paljon. Poliisi on joutunut käyttämään takavarikoidun omaisuuden kuljetuksessa apuna muun muassa kuorma-autoa ja peräkärryjä. Omaisuutta on jo palautettu omistajilleen.

Epäiltyjä yhteensä 20

Rikoksia on tutkittu yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa. Epäilyt rikokset ovat tapahtuneet 2016 ja 2017 vuosien aikana. Valtaosa niistä on tapahtunut Etelä-Pirkanmaalla, jossa takavarikkojakin on tehty.

Rikoshyöty on ollut poliisin mukaan vähintään 150 000 euroa.

Rikostutkinnan aikana Suomessa on ollut vangittuna 8 henkilöä. Osallisuudesta rikoksiin on epäilty yhteensä noin kahtakymmentä eri henkilöä sekä Suomessa, että Ruotsissa. Uusipaikan mukaan 10 epäillyistä on joutunut itsekin huijatuksi.

– Tilaisuus ei ole tehty varasta, vaan se on ollut aktiivista toimintaa. Tekijät tuntevat hyvin toisensa ja jokaisella on ollut oma roolinsa, Uusipaikka kertoo.

Juttu on etenemässä syyttäjälle syksyn aikana.