Taloustieteen Nobel-palkinnon saavat ilmastonmuutokseen perehtynyt William Nordhaus ja talouskasvututkija Paul Romer

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi on jaettu Tukholmassa.

Taloustieteen Nobel julkistetaan Tukholmassa
Taloustieteen Nobel julkistetaan Tukholmassa

Taloustieteen Nobel-muistopalkinto on myönnetty yhdysvaltalaisille William Nordhausille ja Paul Romerille.

Nordhaus tutkii ilmastonmuutoksen ja taloudenvuorovaikutusta. Hän pyrkii muun muassa mallintamaan taloudellisesti tehokkaita tapoja hillitä ilmastonmuutosta.

Hän on suositellut hiilidioksidipäästöjen maailmanlaajuista verotusta.

77-vuotias Nordhaus työskentelee professorina Yalen yliopistossa Yhdysvalloissa.

Romer taas tunnetaan talouskasvun ja innovaatioiden tutkijana. Hänen tutkimuksensa mallintavat sitä, missä oloissa yritykset panostavat uusiin ideoihin ja innovaatioihin.

62-vuotias Romer työskenteli Maailmanpankin pääekonomistina tammikuuhun 2018 asti ja on professori New Yorkin yliopiston Stern-kauppakorkeakoulussa.

Romer joutui jättämään Maailmanpankin myrskyisissä tunnelmissa. Hän oli väittänyt sanomalehti Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että pankki olisi peukaloinut poliittisin perustein Chileä koskevia talousraportteja.

"Palkitut laajentaneet taloustieteen alaa"

Ruotsin tiedeakatemian mukaan kaksikko on laajentanut merkittävästi taloustieteellisen analyysin alaa rakentamalla malleja, jotka selittävät kuinka markkinatalous on vuorovaikutuksessa luonnon ja tiedon kanssa.

– Tämän vuoden palkinto koskee innovaatioita, ilmastoa ja talouskasvua, kertoi Ruotsin tiedeakatemian pääsihteeri Göran Hansson Tukholmassa pidetyssä julkistustilaisuudessa.

Taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi on jaettu vuodesta 1969 alkaen. Sen saajasta päättää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia.

Bengt Holmström sai palkinnon vuonna 2016 ensimmäisenä suomalaisena. Vuonna 2017 palkinto myönnettiin yhdysvaltalaiselle Richard Thalerille.

William D. Nordhausin ja Paul M. Romerin kuvat heijastettuna kankaalle. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Lue myös: