Taloyhtiöiden varoja kavaltaneen isännöitsijän vankeustuomio aleni hovioikeudessa

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden tuomio oli liian ankara.

kavallus
Kerrostalon parvekkeita Lappeenrannan Kimpisessä
Mikko Savolainen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on alentanut lappeenrantalaisen isännöitsijän vankeustuomiota. Hovioikeus tuomitsi isännöitsijän yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus oli määrännyt isännöitsijän kahden vuoden ja neljän kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen törkeistä kavalluksista, kavalluksista ja väärennyksistä.

Rikosten muodostama jatkumo ja isännöitsijän terveydentila alensivat tuomiota

Isännöitsijä kavalsi useilta taloyhtiöiltä vuoden aikana yhteensä noin 132 000 euroa.

Hovioikeuden mukaan törkeistä kavalluksista kaksi ei täyttänyt törkeän kavalluksen tunnusmerkistöä. Hovioikeus katsoi niiden olevan kavalluksia.

Hovioikeus viittasi myös Korkeimman oikeuden aiemmin tekemään, toista rikoskokonaisuutta koskevaan ratkaisuun. Sen mukaan uusi rikos lisäsi kokonaisrangaistusta vähemmän tilanteessa, jossa rikokset muodostivat laatuunsa, tekotapaansa ja ajalliseen yhteyteensä nähden jatkumon ja vastaajien toiminnan motivaatioperusta oli pysynyt samana verrattuna tilanteeseen, jossa rikoksilla ei ollut mitään keskinäistä yhteyttä.

Lappeenrantalainen isännöitsijä oli tehnyt kavallusrikokset vuoden kuluessa ja väärennösrikokset peittelytarkoituksessa niiden jälkeen. Hovioikeuden mukaan teot muodostavat laatuunsa, tekotapaansa ja ajalliseen yhteyteensä nähden jatkumon ja isännöitsijän toiminnan motivaatioperusta on pysynyt samana.

Tämän vuoksi hovioikeus katsoo, että käräjäoikeuden langettama vankeusrangaistus on liian ankara.

Hovioikeus otti tuomioa alentavana tekijänä huomioon myös isännöitsijän heikentyneen terveydentilan.