Karhujahti kalkkiviivoilla – hirvijahti alkamassa

Keski-Suomessa karhuja on kaadettu 11, kolmelle on vielä lupa.

Uurainen
Karhu kerää rasvakerrosta ennen painumistaan talviunille.
Karhu kerää rasvakerrosta ennen painumistaan talviunille.Tuomo Björksten / Yle

Tämän vuotinen karhujahti on jo kalkkiviikoilla ja Keski-Suomessa on käyttämättä vielä kolme kaatolupaa. Karhujahti jatkuu vielä kuluvan kuun loppuun saakka.

Alunperin Keski-Suomeen myönnettiin 14 kaatolupaa. Käynnissä olevan kauden ensimmäinen kaato tehtiin Konnevedellä heti jahdin ensimmäisenä päivänä 20. elokuuta.

Maakunnan toistaiseksi viimeisin kaato tehtiin syyskuun puolivälissä Petäjävedellä, ja sen jälkeen karhut ovat onnistuneesti vältelleet metsästäjiä.

Karhu onkin haastava kaadettava.

– Jos kymmenen kertaa yrittää, hyvä jos kerran onnistuu. Karhun käpälässä ei ole hajurauhasia, ja käpälä itsessään ei haise, niin koira pystyy kaksi tuntia korkeintaan karhua jäljittämään, sanoo Uuraisten petoyhdyshenkilö Marko Salminen.

Varsinainen hirvijahti puolestaan käynistyy vasta nyt lauantaina. Keski-Suomessa hirvestäjiä on riistakeskuksen arvion mukaan noin 7000.

– Kun hirvijahti käynnistyy, karhujakin saattaa tulla jostain esille, arvelee Petri Paananen.

Ennen varsinaisen jahdin alkua hirviä on tänä syksynä Keski-Suomessa kaadettu jo kymmenen, sillä hirviä on saanut Keski-Suomessakin kaataa syyskuun alusta alkaen vahtimalla pelloilta.