Ympäristönsuojelun superviikko on entistäkin ajankohtaisempi – kiire ilmastoasioissa voi tuoda uusia avauksia

Rovaniemellä 450 ympäristöasiantuntijan kansainvälinen tapaaminen ajoittuu kohtaan, jossa koko maailma puhuu ilmaston lämpenemisen vaaroista.

ilmastonmuutos
Saanan kyljessä vähän lunta
Ilmaston lämpeneminen lisää tutkijoiden mukaan tuholaisten määrää tunturikoivikoissa.Eeva-Maria Pieskä

– Minä uskon, että täällä puheiden sävy on aika velvoittava, ja päätöksentekijöillä on tilaisuus kuunnella tutkijoita, tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta miettii.

Arktinen biodiversiteettikongressi Rovaniemellä järjestetään sattumalta juuri nyt. Maanantana julkaisiin ilmastopaneeli IPCC:n raportti, jossa kerrottiin ilmaston lämpenevän nyt hälyttävällä vauhdilla.

Rovaniemellä järjestettävä arktinen kongressi alkaa tiistaina ja päättyy perjantaina.

Samassa yhteydessä ympäristöasioita pohtivat myös arktisen alueen ympäristöministerit. Ministeritapaaminen on Rovaniemellä torstaina ja perjantaina.

– Minä itse uskon, että vielä tämä poikii jotakin. Mitä se on, sitä on tietenkin vaikea vielä hahmottaa, Markku Heikkilä pohtii.

Kongressin juhlapuhuja on Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Niinistö puhuu kongressissa jo aloituspäivänä tiistaina. Teemaan liittyen hän tapaa Arktisen keskuksen ilmastotutkijoita, Heikkilä kertoo.

Niinistö on jo aiemmin puhunut ilmastonmuutoksesta ja varsinkin arktisesta ilmastonmuutoksesta

– Sauli Niinistö ajaa voimakkaasti arktista huippukokousta. Uskon, että hän Rovaniemen käynnillä hakee tukea ajattelulleen. Tuolloin on mahdollisuus päästä vaikuttamaan aika isoihinkin pöytiin, Markku Heikkilä miettii.