Kylmettynyt siili pääsi hyvään hoitoon – ensi vuonna tilanne voi olla aivan toinen

Ympäristöministeriö haluaa jakaa rahaa tasaisemmin eri puolille Suomea.

Kotkalaiset Mirka ja Minni Aho toivat pihastaan löytämänsä siilin Pyhtään eläinhoitolaan. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Pyhtään lintuhoitolan työntekijä Arto Hokkanen pukee käteensä paksut hanskat. Kotkalainen Mirka Aho on juuri nostanut auton takapenkiltä esille jyrsijän häkin, jonka pohjalla värikkäiden vaahteranlehtien seassa möyrii pikkuinen siili. Mirka Aho ja 8-vuotias Minni Aho toivat pihaltaan löytämänsä pikkusiilin Hokkaselle, koska arvasivat, että noin vähäisellä rasvakerroksella se ei selviäisi talvesta.

Hokkanen nostaa siilin kantokoppaan ja vie eläimen hoitolan sisätiloihin kymmenen lajitoverinsa joukkoon. Nimestään huolimatta lintuhoitolassa asustaa myös siilejä ja oravia. Hoitolan eläimiä yhdistää se, että ne on löydetty luonnosta heikossa kunnossa.

– Mukavinta työssä on se, kun pystytään vapauttamaan lintuja, jotka on saatu kuntoutettua, kertoo hoitolan perustajiin kuuluva Hokkanen.

Rahat jakoon useamman kesken

Pyhtään lintuhoitolan tulevaisuutta varjostaa epätietoisuus. Hoitolan hallinnointia hoitanut Suomen luonnonsuojeluliiton Kymenlaakson piiri ry ilmoitti viime viikolla, että se luopuu työstä vuodenvaihteessa, kun nykyinen sopimus ympäristöministeriön kanssa päättyy.

– Lintuhoitolan hallinnointi on ollut niin raskasta, että se on vienyt aikaa varsinaiselta luonnonsuojelutyöltä, kuten kaavaluonnosten kommentoinnilta, kertoo piirin hallituksen puheenjohtaja Pekka Raukko.

Muutama taho on ilmaissut kiinnostusta hoitolan hallinnointiin, mutta toistaiseksi mikään niistä ei ole hakenut ympäristöministeriöltä rahoitusta hoitolalle ensi vuodeksi.

Arto ja Hannele Hokkasen pyörittämässä lintuhoitolassa on tilaa myös siileille. Siilin siirtoa kantokoppaan seurasivat kotkalaiset Minni ja Mirka Aho. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Rahat uudelleen jakoon

Suomalaisten eläinhoitoloiden rahoitus on ylipäätään muutoksessa. Tällä hetkellä ympäristöministeriö rahoittaa kahta eläinhoitolaa, Pyhtään lintuhoitolaa ja Korkeasaaren villieläinsairaalaa. Ensi vuonna rahoituskohteita voisi olla enemmänkin, sillä ministeriö aikoo uudistaa rahanjakoperusteitaan, kertoo ympäristöministeriön luonnon monimuotoisuusyksikön päällikkö Mikko Kuusinen.

Pyhtään hoitolalle ja Korkeasaarelle on jaettu vuosittain yhteensä noin 200 000 euroa. Siitä 175 000 euroa on mennyt Pyhtäälle. Kuusisen mukaan hoitoloille jaettava kokonaissumma pysyisi ensi vuonna suurin piirtein samana, mutta se haluttaisiin jakaa useamman hoitolan kesken eri puolille Suomea.

– Suomenmaassa on aika paljon toimijoita ja niitä pitää tietenkin pyrkiä kohtelemaan tasapuolisesti niin, että kaikki halukkaat voivat sitä rahoitusta hakea, Kuusinen kertoo.

Samalla olisi tarkoitus uudistaa ympäristöministeriön sopimuksia jo rahoittamiensa hoitoloiden kanssa, koska osa sopimuksista ei Kuusisen mukaan enää vastaa nykyisiä kilpailutus- ja hankintanormeja. Sopimuksilla halutaan taata, että valtion rahoja käytetään tehokkaasti eläinten hoitamiseen.

Rahoitus olisi nykyiseen tapaan tarkoitettu hoitoloille, joissa hoidetaan rauhoitettuja eläin- ja lintulajeja. Niiden lisäksi hoitolassa voi olla hoidossa muitakin eläimiä.

Korkeasaaren ja Heinolan lintuhoitoloiden takana kaupungin rahat

Jos Pyhtään lintuhoitolalle siis löytyisi jatkaja tuleville vuosille, sen ympäristöministeriöltä saama rahoitus saattaisi vähentyä nykyisestä.

Tällä hetkellä Pyhtään lintuhoitola on ainoa luonnonvaraisten eläinten hoitola, joka toimii täysin ympäristöministeriön rahojen varassa. Korkeasaaren villieläinsairaala saa leijonanosan rahoituksestaan eläintarhan säätiöltä eli käytännössä helsinkiläisten verovaroista. Lisäksi rahaa tulee eläintarhan lipputuloista. Heinolassa toimivaa lintuhoitolaa rahoittaa puolestaan kaupunki.

Pyhtään lintuhoitolassa asuu tällä hetkellä vajaat sata lintua sekä muutamia oravia ja siilejä. Kuva: Sanni Harmanen / Yle

Kuusinen kertoo, että uudistuksen valmistelu on jonkin verran myöhässä aikataulusta töiden ruuhkautumisen vuoksi. Uudistuksen pitäisi kuitenkin tulla voimaan ensi vuoden alussa.

– En osaa kertoa uudistuksesta muuta varmaa kuin sen, että se on vielä kesken, kiteyttää ympäristöministeriön luonnon monimuotoisuusyksikön päällikkö Mikko Kuusinen.

– Hoitoloiden rahoitus on ollut vuosittain budjetissa ja tulee varmasti jatkossakin olemaan.

Lue myös: