Laaja rikoskokonaisuus poliisitutkinnassa: 24 United Brotherhood -rikollisjärjestön jäsentä epäiltynä törkeistä rikoksista

Epäillyistä on edelleen vangittuna 12 henkilöä. Keskusrikospoliisi tutkii asiaa yhdessä Lounais-Suomen ja Helsingin poliisilaitoksen kanssa.

United Brotherhood (Jengi)
KRP:n päämaja Vantaalla
Kimmo Brandt / AOP

KRP tutkii yhteistyössä Lounais-Suomen ja Helsingin poliisilaitoksen kanssa laajaa rikoskokonaisuutta, jossa epäillyt ovat United Brotherhood -rikollisjärjestön jäseniä. Tutkittavana on törkeitä ampuma-ase-, kiristys- ja huumerikoksia.

Poliisi kertoo, että tutkinta on käynnistynyt helmikuussa 2018 Lounais-Suomen poliisilaitoksen aloittamasta törkeästä huumausainerikostutkinnasta. Siinä United Brotherhoodin Turun osaston epäiltiin välittävän huumausaineita Turun seudulla. Pian esitutkinnan aloittamisen jälkeen alettiin epäillä, että myös järjestön Helsingin osaston jäsenet ovat osallisina huumausaineiden välittämiseen.

Poliisin löytämä paperilappu, josta selvisi huumeiden välitykseen liittyviä tietoja.
Poliisin löytämä paperilappu, josta selvisi huumeiden välitykseen liittyviä tietoja.Poliisi

Lounais-Suomessa tutkinta on painottunut pääasiassa Turkuun ja Saloon. Poliisi kertoo, että Salo ja salolaisia on vyyhdissä isossa roolissa.

Poliisi takavarikoi yhteensä noin kolme kiloa amfetamiinia, noin 5 500 Subutex-tablettia ja pienempiä määriä muita huumausaineita. Yksi amfetamiinikilo saatiin takavarikkoon UB:n Tuusulan kerhotiloihin tehdyssä kotietsinnässä löytyneiden paperilappujen avulla. Lapuissa kerrottiin tarkka aika ja paikka Helsingissä, johon kilo toimitettiin ja josta se käytiin noutamassa, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Rikosepäilyjen kirjo kasvoi

Epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia selvittäessään poliisi alkoi epäillä United Brotherhoodin jäseniä Helsingissä ja Turussa muun muassa törkeistä kiristyksistä ja törkeistä ampuma-aserikoksista.

Esitutkinnassa selvisi, että yksi järjestön Helsingin jäsenistä hankki huomattavan määrän ampuma-aseita järjestön käyttöön ja edelleen myytäväksi. Poliisi epäilee, että kyseinen henkilö hankki vantaalaisen taloyhtiön autotalliin yhteensä kymmenen ampuma-asetta ja huomattavan määrän patruunoita. Aseiden joukossa oli konepistooleja, kiväärejä ja haulikoita.

Tutkinnan aikana takavarikoituja aseita.
Tutkinnan aikana takavarikoituja aseita.Poliisi

Aseita takavarikoitiin myös järjestön kerhotiloista Tuusulassa Helsingin poliisilaitoksen tekemän kotietsinnän yhteydessä. Tiloista takavarikoitiin seitsemän ampuma-asetta. Kaikkiaan rikoskokonaisuuden tutkinnan aikana poliisi takavarikoi yhteensä noin 30 ampuma-asetta ja suuren määrän ampumatarvikkeita.

Yhteensä 24 epäiltyä, joista 12 edelleen vangittuina

Poliisi kertoo että esitutkinnassa on selvinnyt kaksi törkeää kiristystapausta, joissa asianomistajilta oli epäilyn mukaan kiristetty ja yritetty kiristää molemmilla kerroilla 20 000 euroa rahaa tekaistuun velkaan vedoten. Poliisi epäilee, että toisen törkeän kiristyksen toimeksiantajat ovat pitkiä vankeustuomioita istuvia henkilöitä.

Kävi selväksi, että järjestön toiminta on puhtaasti rikolliseen toimintaan suuntautuvaa eivätkä sen jäsenet työskentele laillisen toimeentulon parissa.

Kimmo Sainio

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista kuvaa esitutkinnassa ilmi tullutta rikollisjärjestön toimintaa hyvin suoraviivaiseksi ja organisoiduksi.Hänen mukaansa toimintaa johdettiin Helsingistä ja kaikilla toimijoilla oli selkeä rooli.

– United Brotherhoodin johtohenkilöt Helsingistä kävivät Turun seudulla "hoitamassa asioita kuntoon" eli organisoimassa muun muassa törkeitä kiristyksiä. Samalla kävi myös selväksi, että järjestön toiminta on puhtaasti rikolliseen toimintaan suuntautuvaa eivätkä sen jäsenet työskentele laillisen toimeentulon parissa, Sainio sanoo poliisin tiedotteessa.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen suorittamassa esitutkinnassa on epäiltyinä yhteensä yhdeksän henkilöä, joista neljä on edelleen vangittuna. Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen suorittamissa esitutkinnoissa on epäiltyinä yhteensä 15 henkilöä, joista kahdeksan on edelleen vangittuna. Kokonaisuudessa epäiltyinä olevista henkilöistä 11 on poliisin tiedon mukaan United Brotherhood -rikollisjärjestön jäseniä.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen suorittama esitutkinta on siirtymässä syyteharkintaan lähiaikoina, Keskusrikospoliisin ja Helsingin poliisilaitoksen suorittama esitutkinta on jo siirtynyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.