Muistio: Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vakavia ongelmia ja pelon ilmapiiri – johto kiistää väitteet

Jo vuosia jatkuneeseen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja muutaman työsuojeluvaltuutetun luottamuspulaan voisi löytyä apua ulkopuolisesta selvittäjästä.

työsuojelu
Acuta
Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on johtamisongelmia, sanoo tuore muistio.Marko Melto / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on pitkään muhinut luottamuspula. Ongelmien selvittämiseksi toivotaan ulkopuolisen selvittäjän apua.

Yle Tampereen haltuunsa saamassa muistiossa väitetään, että sairaanhoitopiirin hallinto- ja johtamiskulttuurissa on vakavia ongelmia. Muistion mukaan yli 8 000 hengen työyhteisössä kärsitään pelon ilmapiiristä.

Muistio on osoitettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunnalle. Sen on koonnut ulkopuolinen konsultti kahdeksan työntekijän kertomuksiin pohjautuen.

Muistiossa tuodaan julki useita yksittäistapauksia vuosien varrelta. Ongelmat johtamisessa näkyvät muistion mukaan muun muassa sairauspoissaoloissa.

Esimerkkinä pelon ilmapiiristä muistiossa todetaan, että työsuojeluvaltuutettujen toimintaa häiritään muun muassa rangaistuksilla. Rangaistuksen on saanut niskaansa myös työsuojeluvaltuutettu Ilkka Jäntti.

– Itseäni on rangaistu varoituksella asioista, joita ei ole tapahtunut. On raportoitu huutamisista ja nyrkin pöytään lyömisestä, mitä en ole itse koskaan tehnyt, Jäntti vakuuttaa.

Työsuojeluvaltuutettu Ilkka Jäntti toteaa, että ongelmat eivät näy periaatteessa sairaalan perusarjessa, vaan ne liittyvät enemmän työntekijöiden edustukselliseen toimintaan kuten työsuojeluun.

– Kyllä tämä on meille aiheuttanut aika hankalia tilanteita ja olosuhteita, Ilkka Jäntti kertoo.

Ulkopuolinen selvittäjä mahdollinen

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen toteaa, että muistio ei vastaa sairaanhoitopiirin käsitystä siitä, millä tavalla työsuojelua tai yhteistoimintaa sairaanhoitopiirissä hoidetaan.

– Työsuojelussa on koko ajan kehitettävää, eikä se pääty koskaan. Olisi tärkeää, että me saisimme työrauhan työsuojeluun, jotta se arvokas työ, jota työsuojelussa tehdään, palaisi normaaliin päiväjärjestykseen, Ihalainen toivoo.

Työrauhaa vaatii myös työsuojeluvaltuutettu Ilkka Jäntti. Hän perää asiaan myös sairaanhoitopiirin vastuuta. Hänen mukaansa tämänkaltaisissa tapauksissa asioita ei voi lähteä ratkaisemaan enemmistöpäätöksillä, vaan ne pitää selvittää.

– Nyt tarvittaisiin riippumaton ulkopuolinen selvittäjä. Ei tässä mikään muu auta, työsuojeluvaltuutettu Ilkka Jäntti sanoo.

Sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen ei tyystin tyrmää Jäntin ajatusta.

– Ulkopuolinen selvittäjäkin olisi mahdollinen, jos sitä kautta syntyy lopputulema tähän asiakokonaisuuteen. Lähtökohtaisesti nämä asiat pitäisi kuitenkin selvittää sisäisesti keskustellen.

"Asiaa puitu jo monissa pöydissä"

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Leena Kostiainen peräänkuuluttaa työrauhaa. Hän suhtautuu ulkopuoliseen välittäjään varauksellisemmin.

– Uutena hallituksen puheenjohtajana olen sitä itsekin ehdottanut ja on niitä aiemminkin ollut. Tätä asiaa on kuitenkin puitu jo niin monissa pöydissä, että nykyinen hallitus ei ole katsonut tarpeelliseksi lähteä penkomaan asiaa vaan tärkeintä olisi saada työrauha yhdessä ratkaisua hakien.

Ongelmat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallinnossa ja johtamisessa näkyvät muun muassa työtapaturma- ja sairauspoissaololuvuissa sekä työkyky- ja jaksamistilanteita koskevien kyselyiden vastauksissa. Hallituksen puheenjohtaja Leena Kostiainen ei väittämää purematta niele.

– Työhyvinvointitutkimusten mukaan meillä on aivan samanlainen tilanne kuin muissakin sairaaloissa, Kostiainen pohtii ja jatkaa, etteikö tämä tarkoittaisi sitä, etteikö Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suuruisessa työpaikassa voisi olla yksittäisiä ongelmia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä tuntuu olevan kähinää myös ammattiyhdistyspiireissä. Muistiossa syytetään, että kuluvan vuoden aikana myös osa muista henkilöstön edunvalvontaihmisistä on yhdessä johdon kanssa alkanut häiritä kahden työsuojeluvaltuutetun toimintaa.