Tuhansia euroja piirin rahoja hotelleihin, vaatteisiin ja sisustukseen – Kaakkois-Suomen kokoomuksen entiselle toiminnanjohtajalle vaaditaan ehdollista vankeutta

Paula Kylä-Harakka vetosi oikeudessa muun muassa puutteellisiin ohjeistuksiin. Kokoomus alkoi kiinnittää huomiota rahankäyttöön, kun vuoden 2016 puoluekokouksen tuotot päätyivät toiminnanjohtajan omalle tilille.

kavallus
Paula Kylä-Harakka
Paula Kylä-Harakka kiistää syytteet kavallussyytteet Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Hänen asianajajansa on Teemu Veijola.Pyry Sarkiola / Yle

Kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirin entiselle toiminnanjohtajalle Paula Kylä-Harakalle luettiin tiistaina syytteet kavalluksesta ja törkeästä kavalluksesta. Juttua käsitellään Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa.

Asianomistajina jutussa ovat Kaakkois-Suomen kokoomuksen piiri sekä Kaakkois-Suomen Kansallismedia Oy. Kyseinen yhtiö on aikanaan perustettu vaalirahoituksen kanavoimiseen ja kokoomuksen vaalikahviloiden toimintaa varten.

Syytteen mukaan Kylä-Harakka oli maksanut yhtiön tililtä yli 1 600 euron suuruisen henkilökohtaisen asunnon takuuvuokran, vaikka maksu ei ole liittynyt yhtiön toimintaan. Hän maksoi yhtiön tililtä myös muuttopalvelusta ja muuttolaatikoista.

Piirin rahoja hotelleihin, ruokaan ja sisustukseen

Kylä-Harakan epäillään käyttäneen kokoomuspiirin rahoja omiin henkilökohtaisiin menoihinsa. Syytteen mukaan hän on vuosien 2013 ja 2016 välillä käyttänyt piirin varoja muun muassa sisustarvikkeisiin, autovuokraamoihin, matkoihin, hotelleihin ja lastentarvikkeisiin. Hän myös maksatti parkkisakkojaan puolueella.

Kokoomuksen osalta kavallettu summa on syytteen mukaan yhteensä yli 21 000 euroa ja Kansallismedia Oy:n osalta noin 3 300 euroa. Kylä-Harakka kiistää kaikki syytteet.

Syyttäjän mukaan teko on ollut törkeä, perusteena teon varsinkin teon toistuvuus, pitkän kesto ja Kylä-Harakan vastuuasema. Syyttäjän mielestä ostokset eivät ole olleet perusteltuja yhdistyksen toiminnan kannalta. Syyttäjän mielestä toiminnanjohtajan olisi pitänyt ymmärtää pitää omat ja puolueen rahat erillään.

Syyttäjä vaatii Kylä-Harakalle kahdeksan kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Puoluekokouksen rahat omalle tilille

Toiminnanjohtajan rahankäyttö alkoi herättää kokoomuksessa epäilyjä vuoden 2016 puoluekokouksen jälkimainingeissa. Lappeenrannassa kesäkuussa pidetyn kokouksen käteistuotot olivat lähes 6 500 euroa, mutta Kylä-Harakka oli tallettanut rahat omalle tililleen. Ne päätyivät piirin tilille vasta seuraavan vuoden maaliskuussa.

Paula Kylä-Harakka vetosi oikeudessa muun muassa siihen, että tilintarkastuksissa ei vuosien aikana löytynyt huomautettavaa. Hän myös piti ohjeistuksia osittain puutteellisina.

Hänen mielestään useat ostoksista liittyivät hänen työhönsä toiminnajohtajana. Työhön liittyi muun muassa paljon matkustelua, kestitsemistä ja lahjojen ostamista. Ostoksia käytiin istunnossa läpi hyvin yksityiskohtaisesti, ja monessa kohtaa Kylä-Harakka vetosi muistamattomuuteensa.

Vuoden 2016 Lappeenrannan puoluekokouksen tuotot hän talletti kertomuksensa mukaan omalle tililleen, koska hänellä ei ollut talletukseen tarvittavaa pankkikorttia.

Oikeudessa Paula Kylä-Harakka kertoi, että puoluekokouksessa suuri määrä "pussukoita ja kirjekuoria" sysättiin hänelle, eikä hän tiennyt mitä tehdä niille. Hän ei halunnut pitää hallussaan niin suurta määrää käteistä, joten hän talletti ne omalle tililleen. Tuottoja syntyi muun muassa iltajuhlan lipunmyynnistä ja eteispalvelusta.

Puheenjohtaja ei saanut vastauksia rahoista

Todistajana oikeudessa kuultu Kaakkois-Suomen piirin entinen puheenjohtaja Heikki Järvenpää kertoi, että ennen 2016 puoluekokousta hänellä ei ollut huomautettavaa Kylä-Harakan toiminnasta. Hän kyseli loppukesästä lähtien puoluekokouksen rahojen perään useita kertoja, mutta ei saanut vastauksia.

Kaakkois-Suomesta lähdettiin useamman henkilön voimin selvittämään asiaa tilitoimistoon Helsinkiin. Tilitystä puoluekokouksesta ei löytynyt, mutta kaikkea muuta alkoi paljastua. Järvenpää kuvaili toiminnanjohtajan luottokortin käyttöä oikeudessa "varsin liberaaliksi".

Piirin johto kävi läpi kaikki laskut viiden vuoden ajalta kuukausi kerrallaan. Lopulta puolue teki toiminnanjohtajasta tutkintapyynnön.

Monessa kohtaa Kylä-Harakka mainitsi suuren työtaakan vaikuttaneen siihen, että hän ei ollut jaksanut hoitaa talouteen liittyviä asioita. Joissakin tapauksissa hän perusteli piirin luottokortin käyttöä sillä, että oma kortti ei vain sattunut olemaan mukana.

Kylä-Harakka viittasi myös vaikeaan elämäntilanteeseensa varsinkin vuoden 2016 osalta. Hän teki tuolloin käytännössä kahta työtä toimiessaan samalla toiminnanjohtajana Kaakkois-Suomessa ja työskentelemällä kokoomuksen puoluetoimistolla. Samaan aikaan hän hoiti pientä lasta ja kävi läpi avioeron.

Syyte myös törkeästä petoksesta

Kavallussyytteiden lisäksi Kylä-Harakka joutuu vastaamaan syytteeseen törkeästä petoksesta. Kyseistä tapausta käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tammikuun alussa. Iltalehden mukaan asianomistajana jutussa on Kylä-Harakan entinen puoliso.

Paula Kylä-Harakka toimii tällä hetkellä Tuusulan kunnan viestintäpäällikkönä. Kunnassa ollaan tietoisia häneen kohdistuneista rikosepäilyistä. Kunta on kuitenkin korostanut, että kyse on toistaiseksi pelkästä epäilystä.