Tasavallan presidentin kanslia aikoo pienentää hiilijalanjälkensä kolmasosaan uusiutuvalla energialla ja kestävillä valinnoilla

Presidentti Sauli Niinistön mukaan kaikenkokoiset teot ovat tarpeen ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

hiilijalanjälki
presidentinlinna
Kanslian mukaan sen päästöt ovat jo vähentyneet merkittävästi.Ismo Pekkarinen / AOP

Tasavallan presidentin kanslia kertoo asettavansa tavoitteekseen pienentää hiilijalanjälkeään vähintään kahdella kolmasosalla helmikuuhun 2024 mennessä.

Kanslia käyttää vertailuvuotena vuotta 2016, jolloin se uusi ympäristösuunnitelmansa ja liittyi kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan sen päästöt ovat jo vähentyneet merkittävästi. Nyt kanslia asettaa hiilijalanjäljen pienentämiselle vielä tiukemman tavoitteen, joka on tarkoitus saavuttaa kuluvan presidenttikauden loppuun mennessä.

Presidentti Sauli Niinistö teki aloitteen tarkemmasta ja tavoitteellisemmasta ympäristöohjelmasta. Niinistön mukaan ilmastonmuutoksen torjuminen on lähivuosien tärkein asia. Hän katsoo, että kaikenkokoiset teot ovat tarpeen tavoitteen saavuttamiseksi.

Kanslia kutistaa hiilijalanjälkeään monin keinoin

Tasavallan presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen kertoo puhelimitse, että kanslia on aloittanut kartoittamaan, mistä sen hiilijalanjälki koostuu.

Makkosen mukaan konkreettisia keinoja kanslian hiilijalanjäljen pienentämiseksi etsitään isoista ja pienistä asioista.

Hän kertoo, että suurin osuus kanslian hiilijalanjäljestä tulee kiinteistöjen käyttämästä energiasta, joten uusiutuvan energian osuutta pitää kasvattaa entisestään. Pienempiä keinoja on runsaasti kuten esimerkiksi hävikin pienentäminen, videokokousten lisääminen sekä henkilökunnan matkustamisessa junan suosiminen.

– Tämä on myös asenteellinen tavoite. Jokainen ihminen meillä kansliassa katsoo oman työympäristönsä, että mihin voi vaikuttaa omalla toiminnallaan ja valinnoillaan, Makkonen sanoo.

Viime vuoden lopulla Tasavallan presidentin kansliassa työskenteli 61 henkilöä.

YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tänään jättiraportin, jonka mukaan kaikkien valtioiden pitäisi kiristää tuntuvasti päästötavoitteitaan, jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Makkosen mukaan Tasavallan presidentin kanslian tavoite pienentää hiilijalanjälkeään ei kuitenkaan suoraan liity IPCC:n raporttiin, vaan ympäristöasioihin on kiinnitetty huomiota jo useita vuosia.