1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. talviurheilu

Kiina toi olympiatoivonsa Vuokattiin harjoittelemaan – kulttuurieroista hiotaan vielä rosoja pois

Kiinalaishiihtäjät treenaavat talviolympialaisiin Vuokatin urheiluopistolla. Kulttuurit ovat törmänneet hiihtoladulla välillä rajustikin.

Kiinalaisvalmentaja esti hiihtäjiä antamasta haastattelua Ylelle. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

SOTKAMO Vuokatin hiihtoputkessa esitettiin viikko sitten näytelmä, jossa osapuolista hymyili vain se, jolla oli vähiten sananvaltaa.

Yle oli kuvaamassa tätä juttua varten nuorten kiinalaisurheilijoiden hiihtoharjoittelua ja haastattelemassa heitä kokemuksistaan Vuokatissa.

Kiina on solminut Vuokatin urheiluopiston kanssa sopimuksen, jonka perusteella opistolle lähetetään vuosittain 150 kiinalaisurheilijaa valmentautumaan vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisiin.

Kiinalaishiihtäjien päätavoite tänä talvena on nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Nuorten MM-hiihtoihin valmistautuva hiihtäjäkolmikko hymyili kameran edessä, kunnes tuli pysähdys. Viesti haastattelusta oli kiirinyt Vuokatissa olevalle kiinalaisvalmentajalle, jolloin tytöt saivat käskyn sulkea suunsa. Viesti oli, että kuvassa saa olla ja hymyillä, mutta vain johtajat saavat puhua.

Kiinalaisten sisäinen käskytys ei miellyttänyt urheiluopiston toimitusjohtajaa Veikko Halosta, mikä johti kovaääniseen marssijärjestyksen selvittämiseen, ensin käskyn antaneen valmentajan kanssa hiihtoputkessa ja vähän myöhemmin tämän pomon kanssa käytävällä.

Välillä törmätään yhteen kovallakin äänellä, mutta tämä on opettelua puolin ja toisin.

Veikko Halonen

Halosen mukaan hiihtäjien valmentaminen sujuu rutiinilla, mutta yhteiselossa on opettelua.

– Välillä törmätään yhteen kovallakin äänellä, mutta tämä on opettelua puolin ja toisin, Halonen sanoo.

Kiinalaishiihtäjille ei jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin hymyillä ja olla pahoillaan tilanteesta. Kiinalaisten päävalmentajana Vuokatissa vuoden ajan toimineen Glenn Lindholmin mukaan kulttuurieroihin törmätään tämän tästä.

– Jokainen päivä on vähän erilainen. Se tuo haastetta, mutta myös mielenkiintoa tähän työhön. Yleensä pärjäämme ihan hyvin, kun pysyy rauhallisena eikä mieti näitä kulttuurieroja sen enempää.

Harjoittelu on ammattimaista ja tavoitteet korkealla

Glenn Lindholm valmentaa sekä kiinalaisurheilijoita että Suomen nuorten maajoukkuetta Vuokatissa.

– Samalla tavalla kuin suomalaiset, myös kiinalaisurheilijat harjoittelevat hyvin ammattimaisesti. Harjoituksia on kaksi jokaisena arkipäivänä ja lauantaina vielä yksi. Lisäksi arkeen kuuluvat ruokailut.

Glenn Lindholmin mukaan Kiina odottaa hiihtäjiltään paljon seuraavissa talviolympialaisissa. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Vuokattiin tulevilla hiihtäjillä on kova motivaatio, mutta lähtötaso vaihtelee. Osa kulkee suksilla mallikkaasti, osa etenee vielä perusasioiden kautta.

– Kiinalaisurheilijoiden päätavoite tänä talvena on nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa. Sinne Vuokatin kiinalaisryhmistä lähtee 10–15 hiihtäjää. Mitalivauhdissa he eivät vielä ole, mutta nuorten SM-kisoissa he pärjäävät varmasti kohtuullisesti, Lindholm kertoo.

Kokonaisuudessaan kiinalaishiihtäjiä on Vuokatissa tällä hetkellä yli seitsemänkymmentä.

Kiinalaiset eivät ole Vuokatin päätehtävä

Vuokatin urheiluopiston toimitusjohtaja Veikko Halonen korostaa, että kiinalaisurheilijat eivät ole Vuokatissa kaiken keskipisteenä.

– Meidän päätehtävämme on tuottaa uusia Iivoja ja Kristoja. Kansainvälisille ryhmille myytävät palvelut ja olosuhteet ovat keino hankkia resursseja.

Meidän päätehtävämme on tuottaa uusia Iivoja ja Kristoja.

Veikko Halonen

Vuokatin leirit vetävät vuosittain mittavan määrän talviurheilun huippuja. Lisäksi Suomen olympiakomitea nimesi urheiluopiston tänä syksynä Suomen talvilajien olympiavalmennuskeskukseksi.

– Uskon, että hyvä kierre ruokkii itseään. Kun kansainvälisten asiakkaiden määrä kasvaa, täytyy panostaa olosuhteisiin. Tänne tarvitaan uusia latuja, rullaratoja ja ampumaratoja, sanoo Halonen.

Kiina-yhteistyö jatkuu ainakin vuoden 2022 talviolympialaisiin. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Hiihtäjien lisäksi Kiina on sopinut muun muassa kiekkoilijoiden tuomisesta Vuokattiin.

Kiinalaisten kanssa sopimus on voimassa vuoden 2022 talviolympialaisiin. Lindholm ei usko, että kiinalaisten kiinnostus talviurheiluun loppuu siihen.

– Seuraavat talvikisat ovat vuonna 2026. Niistäkin ollaan jo puhuttu.