1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. dokumenttielokuvat

Intialainen joukkoraiskaus sai suomalaisdokumentaristin liikkeelle – Syntyi elokuva siitä, miten poikia pitäisi kasvattaa

Miehen malli -elokuva kertoo järjestöstä, joka haluaa vaikuttaa nuoriin poikiin, jotta he kohtelisivat tyttöjä ja naisia vertaisinaan.

dokumenttielokuvat
MAVA- järjestön johtaja  Harish Sadani
Sosiaalityöntekijä Harish Sadani lensi Suomeen kertomaan poikatyöstä ja elokuvasta Miehen malli. Suomen kylmä syksy yllätti ja Sadani joutui ensi töikseen takkiostoksille.Jouni Immonen / Yle

Tilastojen mukaan Intiassa tapahtuu raiskaus joka 22. minuutti.

Maa on tunnettu myös julmista joukkoraiskauksista. Joulukuussa 2012 kuusi nuorta miestä hyökkäsi koulutytön kimppuun bussissa. Miehet raiskasivat tytön ja tämä kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin.

Järkyttävä teko herätti intialaiset protestoimaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan ja uutinen levisi ympäri maailmaa. Suomalainen dokumenttiohjaaja Inka Achté ei päässyt asian yli.

– Luin jostain englantilaisesta lehdestä, että Intiassa oli tällaista liikehdintää, jossa miehet asettuvat naisten rinnalle ja sanovat, ettemme missään tapauksessa hyväksy tätä. Että tällainen käytös on häiritsevää ja häiriintynyttä.

Dokumenttiohjaaja Inka Achté
Inka Achté löysi pokien kanssa työskentelevän MAVA-organisaation Intian Mumbaista. Monet muut järjestöt tukevat naisten oikeuksia vain naisten järjestöjen kautta.Jouni Immonen / Yle

Achté alkoi selvittää, löytyisikö vastaavia projekteja Suomesta tai Euroopasta. Kysely ei tuottanut tulosta. Oli lähdettävä Intiaan.

– Elokuvaa ryhdyttiin tekemään ennen kuin kukaan uskoi, että Trumpista tulisi presidentti. Ennen niitä kaikkia pukuhuonepuhe-läppiä, mitä hän heitti. Samoin Metoo-kampana ei ollut vielä käynnistynyt.

– Rahoituksen saaminen oli haasteellista. Koettiin, että tämä on intialainen ongelma. Miksi suomalainen ihminen menisi toiselle puolelle maapalloa tekemään tällaista elokuvaa. Kun Trump sitten valittiin ja #metoo-liike alkoi, niin kiinnostus lisääntyi huimasti, Achté sanoo.

Toksinen maskuliinisuus ei ole vitsi, vaan johtaa järkyttäviin seurauksiin

Inka Achté lähti rohkeasti kohti Mumbaita. Elokuvan työryhmä pestasi sieltä paikallisen kuvausryhmän ja osatuottajan.

Poikatyötä tekevän järjestön nimi on MAVA eli Men Against Violence & Abuse (siirryt toiseen palveluun). Sen työntekijät liikkuvat laajalla alueella Mumbaissa. Järjestö vetää työpajoja, kouluttaa kasvattajia ja vapaaehtoisia vertaiskouluttajia.

Mava-työpaja pojille, Mumbai
Pojat kokoavat työpajassa kollaasin erilaisista naisista. MAVA-järjestö neuvoo poikia katsomaan asioita myös tyttöjen ja naisten kantilta.napafilms

Työpajoissa pohditaan erilaisten harjoitteiden avulla, millaisia naiset ovat ja mitä heiltä vaaditaan. Pojilta ja nuorilta miehiltä kysytään, onko oikein katsoa ja kohdella naista siten, kuin vielä tänä päivänäkin tehdään. Alentuvasti.

– Intia on patriarkaalinen yhteiskunta. Meillä on vallalla ajattelumalli, jonka mukaan miespuolinen jälkeläinen on perheelle arvokkaampi kuin naispuolinen. Ajattelu johtaa sukupuolten väliseen epätasa-arvoon jo syntymästä asti, sanoo MAVA-järjestön johtaja, sosiaalityöntekijä Harish Sadani.

– Miehet ajattelevat, että he ovat koskemattomia. He ovat itseoikeutettuja valtaan ja etuoikeuksiin yhteiskunnassa. Etuoikeuksiin, joita kukaan ei kyseenalaista.

Ajattelu on Sadanin mukaan johtanut naisvihaan, uhrien syyllistämiseen (siirryt toiseen palveluun) ja seksismiin.

– Vasta viime vuosina on alettu puhua toksisesta maskuliinisuudesta. Mielestäni se on kaiken alku ja juuri, Sadani sanoo.

Siihen intialaispojat kasvavat.

Rangaistusten koventaminen ei auta

Kouluttaja käskee poikia sulkemaan nyrkin tiukasti. Toisten poikien tehtävä on avata sormet keinolla millä hyvänsä. Pojat saavat kokea, miltä tuntuu, kun toinen käy käsiksi väkisin.

Dokumenttielokuva Miehen malli, englanniksi Boys Who Like Girls, seuraa 16-vuotiaan mumbailaisnuorukaisen Vedin elämän käännekohtaa. Hänen pitäisi valmistua koulusta, mutta kotona on vaikea keskittyä opintoihin. Siellä hallitsevat väkivaltainen, alkoholisoitunut isä sekä opiskeluista ja kotitöistä viis välittävä veli. Äiti kannustaa poikaa opintielle, mutta tarvitsee myös paljon apua.

Vedin henkireiät ovat tanssiharrastus sekä uusi kerho, jossa opitaan olemaan erilainen mies kuin isä.

– Aina, jos uutisotsikoihin nousee joukkoraiskaus, aletaan puhua rangaistuksista. Siitä, että niiden tulisi olla kovemmat. Toiseksi kiinnitetään huomiota naiseen, uhriin. Mitä hän teki, minne hän oli menossa, mitä hänellä oli päällään.

Kun pojilta kysytään MAVAN työpajassa, millainen nainen ei ole “hyvä nainen”, he osoittavat lehdestä leikkaamansa alusvaatemallin kuvaa. Mutta raiskatut työt eivät ole keikistelleet alusvaatteissaan kadulla tai liiemmin lehtien sivuilla. He ovat tavallisia tyttöjä menossa kotiin harrastuksista tai maalla kotiin pellolta.

Mava-työpaja, Mumbai, Intia, Miehen malli
Pojat saavat työpajassa merkitä kaikki naisen osat, mitä suinkin tietävät. Intiassa kouluissa ei ole sukupuolikasvatusta.napafilms

Pojat muistelevat Delhin tapausta. Oliko tyttö vähissä vaatteissa? Eipä ollut. Oli talvi ja kylmä ja tytöllä oli monta kerrosta vaatteita yllään. Ja onko sillä sitten väliä? Oikeuttaako vaatetus väkivaltaan?

– Valitettava totuus on, että naisiin kohdistuva väkivalta on normalisoitunut ja arkipäiväistynyt Intiassa. Meidän pitäisi ottaa nollatoleranssi sitä kohtaan, sanoo Harish Sadani.

– Sen sijaan rangaistusten koventaminen (siirryt toiseen palveluun) ei toimi. Missään päin maailmaa ei olla havaittu, että ankarammat rangaistukset olisivat johtaneet väkivaltarikosten vähenemiseen, Sadani toteaa.

Naisten asia on miesten asia

Miehen malli -elokuvan Suomen ensi-ilta oli Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Sen jälkeen se on kiertänyt Suomea. Esitysten yhteyteydessä on järjestetty keskustelutilaisuuksia yhteistyökumppanien kanssa. Poikien kanssa tehtävälle seksuaalikasvatustyölle olisi Suomessakin sijansa.

Katso täältä seuraavat esitykset ja keskustelutilaisuudet. (siirryt toiseen palveluun)

Elokuvassa on liikuttava kohta. Harish Sadani lähtee matkalle Tanskaan ja osallistuu kansainväliseen tapahtumaan, jossa puhutaan naisiin kohdistuvasta hyväksikäytöstä.

Hän kiertää tapahtuman kojulta toiselle ja kyselee vinkkejä rahoituksen hankkimiseksi. Kaikki järjestöt kertovat tekevänsä yhteistyötä vain naisten järjestöjen kanssa. Hämmentävää.

– Seksuaalista väkivaltaa kutsutaan naisten asiaksi. Kyllä se on yhtä lailla miesten asia. Suurin osa väkivallan tekijöistähän on miehiä. Eivät he ole tässä asiassa ulkopuolisia, Sadani puuskahtaa.

MAVA aloitti poikatyön jo 25 vuotta sitten. Tuolloin järjestössä ajateltiin, että se on aikaansa edellä. Nyt 25 vuoden jälkeen, se on edelleen aikaansa edellä. Rahoituksen hankkiminen poikien ja nuorten miesten asenteiden muuttamiseksi on todella vaikeaa. Työtä ei nähdä tarpeellisena.

Miehen malli-elokuva, pojat ja tytöt rannalla
Ved ja hänen koulukaverinsa miettivät, kuinka tyttöjä voisi lähestyä dokumenttielokuvassa Miehen malli.napafilms

Inka Achté on Sadanin linjoilla. Hän haluaisi miehet mukaan keskusteluun niin Intiassa, Suomessa kuin kaikkialla muuallakin. Elokuvallaan Achté pyrkii vaikuttavuuteen. Hän haluaa avata silmiä ja ravistella asenteita.

– Haluaisin miesten tajuavan, miten toksinen maskuliinisuus haittaa myös heidän elämäänsä. Olen käynyt katsomassa paljon dokumenttielokuvia, jotka käsittelevät naisten oikeuksia. Usein kaikki katsojatkin ovat naisia. Toivon, että tämä elokuva avaisi areenan myös miehille.

Achté on kohdannut työn edetessä myös paljon miehiä, jotka eivät hyväksy maskuliinisen vallan väärinkäyttöä. Varsinkin nuorempi polvi tuntuu sanoutuvan irti vanhoista öykkärimäisistä roolimalleista.

– Seksuaalisensitiivisyydestä ei kauheasti puhuta kouluissa, vaikka meillä sentään on seksuaalivalistusta. Monissa maissa sitäkään ei ole.

– Myös Suomessa naisten ja miesten pitäisi kokoontua yhteen ja keskustella siitä, mitä tarkoittaa, että minut on kasvatettu näin. Mitä on olla mies tai nainen. Ja miten saataisiin terveempi yhteiskunta kaikille.

Lue seuraavaksi