1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koiranpentutehtaat

Pielavedeltä löytyi kymmeniä huonokuntoisia koiria Pohjois-Savossa – poliisilla tieto 70 koiran huostaanotosta

Tapaus tuli julki, kun Suomen eläinsuojeluliiton neuvoja julkaisi Facebookissa kuvan jätesäkeissä olevista koirista.

Koiranpentutehtaat
Koirankoppi
KuvituskuvaAOP

Pielavedellä Pohjois-Savossa sijaitsevasta epävirallisesta kennelistä on löytynyt kymmeniä huonokuntoisia koiria.

Itä-Suomen poliisista kerrotaan, että poliisi sai syyskuun lopussa eläinlääkäriltä tiedon noin 70 koiran huostaanotosta Pielavedellä.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen SEYn Pohjois-Savossa toimiva eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen jakoi sosiaalisessa mediassa valokuvan jätesäkeistä, joissa oli lopetettuja koiria.

Paikasta jouduttiin lopettamaan SEYn mukaan 18 koiraa, koska eläimet olivat huonokuntoisia.

SEYn eläinsuojeluneuvojan mukaan lopetetut urokset olivat esimerkiksi täynnä puremahaavoja ja niiden korvat olivat riekaleina.

– Jokaisen kylkiluun ja selkärangan nikaman voi laskea vanuttuneen ja hoitamattoman turkin läpi. Hampaat kuluneet juureen saakka tai katkenneet ja loput mädäntyneet syvälle ikeniin. Nämä koirat eivät osanneet syödä edes kupista. Jokaisesta ruoasta taisteltiin, koska ovat tehneet sitä vuosia. Kenelläkään ei ollut juomaa eikä ruokaa. Missään ei ollut edes merkkejä sellaisesta. Nämä koirat eivät ole koskaan päässeet häkin ulkopuolelle, elleivät ole onnistuneet karkaamaan, Minna Pellinen kirjoitti Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen SEYn mukaan kyse oli pentutehtaasta, jonka tarkoituksena oli tuottaa mahdollisimman paljon koiranpentuja.

Vuosi sitten paikassa oli noin 80 lapinkoiraa, lapinporokoiraa ja baijerinvuoristovihikoiraa. Tuolloin valvontaeläintälääkäri löysi paikasta puutteita: kolmesta tarhasta puuttui koppi, yhden tarhan koppi oli maapohjainen, yksi koira oli sisätiloissa häkissä.

Koirien omistaja ei kuulu tällä hetkellä Suomen Kennelliittoon, joten hänellä ei ole virallista kenneliä.

Läänineläinlääkäri ja valvontaeläinlääkäri eivät kommentoi tapausta salassapitosäännösten vuoksi, koska asia on vielä keskeneräinen.

Asian keskeneräisyyden vuoksi ei ole tiedossa, mitä huostaanotetuille koirille tapahtuu.

SEY ei halunnut kommentoida tapausta enempää.

Suomen Kennelliitto kirjoittaa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun) tapauksen taustoista ja muista lappalaiskoirarotujen eläinsuojelutapauksista.

Lue seuraavaksi