Kuopion kaupunki muistuttaa kuntalaisia rokotusten tärkeydestä

Kuopion kaupunki postittaa kampanjassa terveystiedotteita 50 vuotta täyttäneille, sillä iän karttuessa tautien ennaltaehkäisy tulee entistä tärkeämmäksi.

Kuopio
Hoitaja annostelee ruiskuun.
Stefanos Rapanis / EPA

Kuopion kaupunki aloittaa lokakuussa tiedotuskampanjan influenssa- ja pneumokokkirokotuksista. Kampanjassa 50 vuotta täyttäneille postitetaan terveystiedotteita, joissa kerrotaan influenssan ja pneumokokkitautien ennaltaehkäisystä.

– Kun ikää karttuu, elimistö ei pysty enää puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Tämä korostaa sairauksien ennaltaehkäisyn merkitystä, Kuopion kaupungin tiedotteessa painotetaan.

Kampanjan tavoitteena on kertoa kuopiolaisille, että tauteja vastaan kannattaa suojautua. Rokotusten avulla tartuntataudit vähenevät ja hoitokulut pienenevät.

Sekä influenssa että pneumokokkitaudit ovat suhteellisen yleisiä. Influenssa on flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

– 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua influenssaan on kohonnut, vaikka he olisivatkin terveitä, Kuopion kaupungilta muistutetaan.

Suurelle yleisölle tuntemattomampi pneumokokkibakteeri puolestaan aiheuttaa lievimmillään ikäviä, mutta melko harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia.

Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi kuitenkin aiheuttaa vakavia tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä. Influenssarokotteen saavat maksutta muun muassa yli 65-vuotiaat, raskaana olevat, puolesta vuodesta kuuteen vuoteen ikäiset lapset sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat.

Riskiryhmien lisäksi potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat saavat maksuttoman influenssarokotuksen.

Pneumokokkirokote puolestaan vaatii reseptin, ja se maksetaan itse.